15 Декември, 2016 14:53 1 730 0

29 деца от Гърмен са болни от хепатит А

  • гърмен-
  • деца-
  • болни-
  • хепатит а

26 от заразените деца са от ромски произход

29 деца в село Гърмен са болни от вирусен хепатит А, като последните два случая са били регистрирани на 9 декември, сочи доклад на директора на Районна здравна инспекция (РЗИ) - Благоевград Александър Златанов, изпратен до Министерството на здравеопазването (МЗ). Докладът е публикуван в сайта на МЗ.

В него се посочва, че първият случай на заболяването е регистриран на 9 ноември при дете на 5-годишна възраст. Всички заболели деца са били хоспитализирани в инфекциозното отделение на болницата в Гоце Делчев. 26 от заразените деца са от ромски произход.

Извършени са проверки и са връчени предписания за предприемане на мерки на директорите на детската градина и на училището в селото. Връчено е и предписание на кмета на община Гърмен, като проверки на място са установили, че те се изпълняват.

За да се предотврати последващо разпространяване на хепатит А, от министерството са били предоставени 200 ампули имуноглобулин. От тях 100 са използвани за деца от ромската махала.

Останалите родители не са пожелали децата им да бъдат профилактирани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА