Last news in Fakti

18 Декември, 2016 00:30 7 502 0

Ескпертни съвети за справяне с махмурлука

  • махмурлук-
  • лек-
  • справяне-
  • съвети

В разгара на празничния декември сп. "The Times" ни запознава с любимия лек против махмурлук на поп звезди и парти любители, професионални пиячи и здравни гурута.

Майкъл Мозли - журналист

Подобно на много хора, и моят организъм не се справя добре с обработката на алкохол и страдам от тежък махмурлук. Незнайно защо обаче, това изглежда не ме спира да пия. Като превантивна мярка се опитвам да редувам една чаша вода с всяка чаша вино, и ако усетя, че съм пркелалил с пиенето, изпивам една голяма чаша вода и няколко парацетамола преди лягане. Единственото нещо, което ми помага при махмурлук, е много чай, парацетамол, мазна закуска и една дълга разходка.

Джейн Маккуити - специалист по вина

Единственият безотказен лек за махмурлук е водата - и то в големи количества. Изпийте един литър вода, ако можете, преди лягане, и след като сте изпразнили резервоара в малките часове на нощта, изпийте още един литър, и до сутринта ще сте като нов. Повярвайте ми, водата наистина помага, кой би могъл да знае по-добре от мен.

Дита фон Тийз - танцьорка и актриса

Моето безотказно средство срещу махмурлука е дисциплината да пия по една пълна чаша вода преди и след всеки коктейл. Много рядко имам махмурлук, защото прекалявам с пиенето, само когато има наистина добър повод. Честно казано, не ми харесва да съм пияна... Мразя да се чудя дали не съм обидила някого предната вечер, мразя махмурлука и не ми харесва да съм около пияни хора, или аз да съм една от тях.

Патрик Грант - моден дизайнер

Започнете деня с две яйца, пържени в зехтин и подправени с морска сол, черен пипер и много лют сос, върху две дебело намазани с масло препечени филийки. След това си измислете някаква среща, отидете в някой тъмен бар и изпийте най-малко два шота медицински дижестив като Fernet Branca или Underberg.

Мадлин Шоу – блогър на блог за храна

Яйцата са ключови за справяне с коледния махмурлук. Те са пълни с протеини и засищат, което ще ви предпази от тъпчене с храна в леглото цял ден. Добавете и малко зеленчуци, за да си възвърнете напълно силите. За допълнителна борба с махмурлука аз си правя и смути с бадемово мляко, банан, протеин на прах, няколко фурми, шот охладено еспресо, канела и кубчета лед - кафето в този шейк ви дава енергията, която ви е нужна след нощ на танци, а бадемовото мляко е богато на витамин Е, който ще помогне за възстановяване на блясъка на вашата кожа.

Мат Робъртс - фитнес треньор

Малко леки или среднотежки упражнения ще ви помогнат да се справите с махмурлука. За съжаление, не можете да забързате скоростта, с която черният дроб преработва алкохола. Но една умерено натоварена кардио тренировка ускорява кръвообращението, което от своя страна увеличава нивата на ендорфин и адреналин. По-високите нива на тези хормони ще подобрят настроението и енергията ви, ще увеличават нервната функция, което означава, че ще бъдете по-пъргави и по-добре координирани. Също така ще се увеличи производството на тестостерон, което ще помогне за възстановяване на тестостерона, който е бил загубен в резултат на употребата на алкохол. Избягвайте тежки кардио натоварвания, от които може да ви прилошее, и вдигане на големи тежести, защото стабилността и координацията ви не са в най-добра форма заради махмурлука и можете да се нараните.

Сестрите Хемсли – гурута по здравословно хранене

Важно е да се храните добре преди и след празнична вечер. Преди да отидете на парти яжте много богати на антиоксиданти храни като лимони, куркума, боровинки, листни зеленчуци като къдраво зеле и спанак и се старайте да сте добре хидратирани. Пийте алкохолни напитки без добавена захар или поне с малки дози захар, защото с тях ще се чувствате много по-добре на следващия ден.

Започнете деня след парти с нещо леко, зелено и свежо, като зимно смути от зеле, целина, плодове като ябълка, круша или киви, стрък магданоз, парче джинджифил и кокосова вода. За закуска хапнете рохко сварени яйца, тъй като имате нужда от солидна храна с добри мазнини и протеини с течни жълтъци, които чудесно помагат на организма да се отърве от токсините.

Професор Грийн - рапър

Вземете витамин B, преди и след пиене, тъй като алкохолът изчерпва витамин B, а той е точно това, от което тялото ви се нуждае, за да премахне алкохола от вашия организъм. Ако наистина искате да изчистите тялото си от алкохола, вземете активен въглен, тъй като токсините в стомаха ви се свързват с него и излизат навън.

Д-р Марк Портър - лекар

Отдавна се знае, че обезводняването е един от крайъгълните камъни на лошия махмурлук и че пиенето на много вода - по време и след - може да помогне. Но наистина ли е така?

Науката потвърждава, че дехидратацията е основен фактор за махмурлука, но това не се отнася за всички алкохолни напитки, и ролята й често е преувеличена. В интерес на истината чувството за сухота в устата на следващия ден е възможно да се дължи на преките ефекти на алкохола върху езика и спането / хъркането с отворена уста, а не на дехидратация.

Алкохолът е диуретик (увеличава производството на урина), но нетната загуба на вода от тялото варира в зависимост от това, което пиете. Феновете на бирата е малко вероятно да се дехидратират, тъй като в една халба се съдържа около 300 мл вода.

По-силните напитки са различни, защото те не съдържат достатъчно течности, за да компенсирате това, което се губи чрез действието на алкохола върху бъбреците. Една голяма чаша силно бяло вино (14 %) например, води до нетна загуба от около 100 мл; двойно уиски - до 200 мл. Така че, пийте около 300 мл вода с всяка бутилка вино, или разреждайте всяко голямо питие твърд алкохол с най-малко 100 мл вода или друга безалкохолна напитка за добра хидратация - но не ме обвинявайте, ако все пак се събудите с главоболие.

Ако все пак прекалите, моят съвет е да вземете антиацид за оправяне на стомаха, някакви въглехидрати (например препечен хляб), за да се повиши кръвната захар и парацетамол за облекчаване на главоболието. Аспирин и ибупрофен е по-добре да се избягват, тъй като те могат да влошат стомашното разстройство и гаденето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА