27 Декември, 2016 00:15 3 367 0

Зеленчуците предпазват от деменция

  • зеленчуци-
  • изследване-
  • учени-
  • деменция
Зеленчуците предпазват от деменция - 1
Снимка: shutterstock.com

Консумацията на повече зелени зеленчуци за пореден път се оказва особено полезна. Освен че помагат за грижата за теглото ни, лекуват някои инфекции, експерти смятат, че те предпазват хората и от деменция, съобщава Daily Express. Изданието се позовава на резултати от американско проучване, което е обхванало 122 здрави пенсионери на възраст между 65 и 75 години.

Авторите му от университета на Илинойс са установили, че изследваните лица, при които са били отчетени по-високи нива на лутеин, имат повече сиво вещество.

В частност при възрастните хора, които са консумирали най-големи количества зелени зеленчуци, е отчетена по-добра „кристализирана интелигентност“ – способността да се използват придобитите с времето знания и умения.

Лутеинът е един от растителните пигменти, които хората си набавят чрез храната, основно от зелени листни и кръстоцветни зеленчуци като спанак, броколи, брюкселско зеле, зеле, както и от яйчен жълтък.

Веществото със свойства на антиоксидант се натрупва в мозъка и според изследователите вероятно играе „неврозащитна роля“.

Това изследване само затвърждава това, което казва предишно проучване. Според него по-високата концентрация на лутеин е свързана с понижен риск от развитието на деменция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА