За какво се сещате, когато чуете думата "шампанско"? Точно така - за празници, радост, Нова година, блясък и партита.
Свикнали сме да свързваме шампанското с лукса и да приемаме, че това удоволствие ни се случва рядко. Освен това пенливата напитка се появява най-вече по купони и тържествени поводи.
Истината е, че шампанското крие в себе си много неподозирани свойства и дори е полезно. Днес ще ви представим няколко причини да си отворите бутилка с шампанско още сега и да се поглезите.
Едва ли има по-хубаво съчетание на приятното с полезното, пише edna.bg!
Подобрява паметта
Доказано преди няколко години от учени от Университета в Рединг. След експерименти с плъхове става ясно, че съставките в два вида червено грозде, използвани за шампанското, помагат за по-добра памет и ориентация в пространството, при количество три чаши на седмица.
Добре е за сърцето
Също колкото и червеното вино. Антиоксидантите помагат за намаляване на кръвното налягане и сърдечните проблеми.
Напивате се по-бързо
Не че това е много хубаво, но по време на коктейли и други специални събития настроението се приповдига изключително бързо. И най-важното – щом се напивате бързо, изтрезнявате бързо – много по-скоро, отколкото при употреба на друг алкохол.
Прави кожата по-красива
Ако изливате шампанско върху лицето си като шампион от Формула 1, ще си направите чудесна, макар и скъпа детоксикираща терапия. Антиоксидантите и винената киселина подобряват дори тона на кожата. Подходящо е за хора с мазна кожа заради антибактериалния си ефект.
Съдържа по-малко калории от виното
Ако не го пиете с литри, шампанското е диетична алтернатива и на бирата.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Радичка
21:58 01.01.2017