3 Януари, 2017 18:14 7 120 4

Официално е! Откриха нов орган в телата ни

  • нов орган-
  • човешко тяло-
  • човешки орган-
  • храносмилателна система-
  • мезентерия-
  • откриха

Досега той е бил смятан за маловажен и незначителен свързващ компонент, който прикрепя червата към коремната стена

Официално е! Откриха нов орган в телата ни - 1

Група изследователи са класифицирали чисто нов орган в човешкото тяло, орган, който досега се е спотайвал в храносмилателната ни система, незабелязан от никого.

Въпреки, че светът вече знае за структурата на този нов орган, функцията му продължава да е мистерия, Ето защо по-задълбоченото му и детайлно изучаване може да се окаже ключът към по-добро разбиране и лечение на коремни и храносмилателни заболявания.

Доказателствата за прекласифицирането на органа бяха публикувани в The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Известен като мезентерия (mesentery — името му означава "по средата на червата" — бел.ред.), този нов орган е открит в човешката храносмилателна система и дълго време е бил смятан за съвкупност от фрагментирани, отделни структури, които придържат червата прикрепени към коремната стена. Но последните изследвания показват, че това всъщност е един цялостен орган.

"В нашата статия е описано, че в тялото ни съществува орган, който до този момент не е признат като такъв", обяснява Джей Калвин Кофи, изследовател от Университета Лимерик в Ирландия, който пръв открива, че мезентерията всъщност е орган.

Едно от най-ранните описания на мезентерията е направено от Леонардо да Винчи и в продължение на векове учените и лекарите са го пренебрегвали, като незначителен свързващ компонент в човешкото тяло.

Но през 2012 г., чрез подробни микроскопски изследвания, Кофи и колегите му доказват, че мезентерията всъщност е непрекъсната структура.

През последните четири години, те са събрали допълнителни доказателства, че той трябва да бъде прекласифициран на специфичен отделен орган. Последното публикувано изследване, прави това официално.

Учените все още не са сигурни какви точно са функциите му, освен да държи червата.

"Досега сме идентифицирали анатомичното разположение и структурата. Следващата стъпка ще бъде да разгадаем какво точно прави той. Щом разгадаем и функциите му, ще можем да установим абнормалните състояния и следователно заболяванията, които го засягат. От това получаваме цяла нова научна област", коментира Кофи.

Официално е! Откриха нов орган в телата ни


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дерменджиев

    17 14 Отговор
    Ние българите нямаме такъв орган, както и гънки върху мозъка, нашите мозъци са гладки като топки за ръгби
  • 2 Васичка Атанасова

    14 0 Отговор
    ДАНО СЕ НАМЕРЯТ НОВИ ЛЕКАРСТВА И МЕТОДИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ
    НА БОЛЕСТИТЕ
    ЧЕ В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ СЛАБО СЕ РАЗВИВА МЕДИЦИНАТА
    ПАРИ СЕ ДАВАТ ЗА ВЪОРЪЖЕНИЕ
  • 3 Факта

    4 2 Отговор
    Уф, помислих, че са открили нещо като мозък-ум? А то било издатък в червата? Щ ви кажа за какво служи - Дявола-Бог го създаде, за да чигърка отвътре чиляка и да му трови живота. но му викате още и гастрорадикулит и още куп имена. Именно този дяволски израстък, кара хората да пощръкляват. Седи, седи, че изведнъж запали БМВ-то и хукне да пие кафе на Златните? Или пък седи някоя, и изведнъж започне да прави стрийптийз с надеждата да я замерят с пачка. И все пак е тъжното, че още не сте открили главният мозък на Човека. понеже повечето хора действуваме като добитък или поне -по-малоумно и от добитък за много неща, явно все още не сме си открили мозъка... Дерзайте дъ Бойс - като откриете органа "трети пол" изфукайте се!
  • 4 Ку й туй нещо

    1 1 Отговор
    Да не са открили ОРГАНА на третия пол?