12 Януари, 2017 09:21 1 899 2

8 реалистични съвета за отслабване

  • отслабване-
  • диета-
  • съвети-
  • храна-
  • спорт

Все за диети говорим и все дебели си стоим. Или хайде, не дебели, но недоволни от теглото си. Четем какво яде (или не яде) Жизел Бюндхен, как отслабват звездните майки, но нищо от това не получава реално отражение в ежедневния ни начин на хранене.

Причината е, че се опитваме да променим храненето си изцяло. Да включим храни, които не знаем нито как се произнасят, нито как се приготвят, карат ни да правим тренировки толкова често, че да забравим как изглеждат децата ни и изобщо – отслабването се превръща в абсолютен катаклизъм за живота. И разбира се, никой не иска да си го причинява.

Затова, вместо нова стриктна диета, ви предлагаме съвети, от които да си изберете и да приложите в дневния си режим така, че почти да не усетите промяната, пише edna.bg.

А после, след няколко месеца, ще си кажете „Я, отслабнала съм“.

1. Плодове вместо шоколад

Това е много лесно. Заменяте следобедния шоколад с шепа стафиди. Или фурми. Или две мандаринки. Или банан. Като дойде по-хубавата част от годината – череши, праскови и ягоди.

Мислете за шоколада като за добре ухаещо парче масло. Бихте ли яли масло от опаковката? Не, разбира се. Ето затова не трябва да ядете и шоколад, а плодове.

2. Не си изяждайте всичко

За разлика от безумния съвет, който получавахме всички като малки, не трябва да си изяждате всичко. Особено ако обядвате навън, в ресторантчетата с обедно меню, в които порциите са просто двойни на това, от което имаме нужда.Не се притеснявайте, че оставяте храна в чинията. По-добре там, отколкото да се залепи на дупето ви.

И разделяйте десертите с ближния. Помага за сближаването с колегите и за отслабването едновременно.

3. Пийте вода

Ако не ви върви водата в студеното време, пийте чай с мед. Но не пийте газирани напитки, просто ги изключете от менюто си. Все едно да вземете чаша вода, да сложите в нея 4 супени лъжици захар и да ги изпиете. Няма да го направите, нали?

4. Запишете се на спорт за удоволствие

Никой не обича да ходи на нещо по задължение. Спомнете си уроците по математика за кандидат-студентските изпити. Същото е и със спорта.

Гледате ли на него като на досадно задължение, никога няма да ви хареса. Ходете на танци, карайте колело, играйте баскетбол - правете го за удоволствие и за да сте сред хора. Отслабването ще дойде като приятно странично действие.

5.Не дояждайте храната на децата си

Децата имат „чудесния“ навик да оставят „по две лъжици“ от яденето си. Не го изяждайте вие. Следващия път им сипете по- малко, а сега просто изхвърлете остатъка или го приберете за по-късно. Вие не сте кошче за боклук.

6. Не се запасявайте с храна

Дръжте в хладилника само храна, която трябва да се сготви. Не трябва да имате нищо лесно за ядене, което можете да грабнете, докато минавате.

Отнася се и за бисквитите, сухите пастички и бонбоните в шкафа. Те имат тихички гласчета, които ви викат ли, викат, докато просто не ги изядете.

7. Яжте храна, която знаете откъде идва

Сиренето се прави от мляко, пържолите идват от прасето, а картофите – от земята. Откъде идва соса за спагети в шише? От завода. Полуготовите пилешки хапки – също.

Придържайте се към традиционната, естествена храна. Колкото по-малко преработена е тя от производството до трапезата ви, толкова по-добре.

8. Решете емоционалните си проблеми

Седнете и поговорете със себе си. Понякога използваме храната като заместител на нещо друго. Ако ни липсва любов – ядем. Ако ни липсва признание – ядем. Ако ни липсва разнообразие в живота – ядем.

Не компенсирайте липсите в други сфери от живота си с храна. Така само ще добавите още един проблем – наднорменото тегло, към останалите.

Вместо с храна, компенсирайте с преживявания – нови, приятни за душата, приятни за тялото (масаж например), но не и приятни само за стомаха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    1 0 Отговор
    Друго важно е да се броят калориите. 1500-1700 е нормално за диета по-малко застрашава здравето, повече много зависи от килограмите, мускулната маса и активността, но като цяло може да доведе до застой и демотивация.

    Тортичката, ако много ви изкушава може да се изяде, но ще трябва да се компенсира с няколко ябълки вместо вечеря. Все пак да не е всеки ден :)

    Важно е и да не се променя драстично това което се яде - в никакъв случай не пробвайте вегетариански диети, ако ядете предимно месо. Диетата не трябва да ви тормози и да я чувствате като наказание - така ще я спрете първата седмица в която няма очаквания резултат. Пилето, пуйката и рибата са много подходящи, дори свинското каре от време на време става на скара, само мазните готвени меса и колбасите са проблем.
  • 2 Грую

    1 0 Отговор
    Бат Бойко навремето беше казал: "Един човек като не яде нищо как ще надебелее, а?"