29 Януари, 2017 17:06 9 593 12

Пет причини да заживеете на село

  • живот-
  • село-
  • град-
  • природа
Пет причини да заживеете на село - 1
Снимка: Shutterstock

В днешно време много хора се замислят за живот на село, но са разколебани в избора си между града и селото. Ако и вие сте от тях, вижте тези доводи в полза на живота на село. Нужно е обаче да отговаряте на някое от тези условия: работите през интернет, изкарвате добри пари в града и можете да си позволите да пътувате до някое китно местенце ежедневно, или имате малък бизнес в града и със спечеленото може да живеете на село. Ако попадате в някоя от тези категории, помислете за варианта да забавите темпото и да се заредите с енергия, като смените града със селото:

Простор
Има място за всеки и всичко. Местата за паркиране са неограничени и безплатни. Имате собствени двор и градина. Можете да си позволите дори домашен любимец.

Чист въздух
Колкото и да е близо до големия град, въздухът на село със сигурност е несравнимо по-чист. А това незабавно се отразява в подобрение на здравето на всички членове от семейството. И мечтата за здравословен живот вече е наполовина сбъдната.

Природа
Вече не си губите времето с висене по кръчми с приятели през уикенда, а избирате това, което предлага истинската природа. Дори пейзажът около вас да не е спиращ дъха, достатъчно е да усетите вятъра и лъчите на слънцето. Освен това винаги имате вариант за различни видове спорт на открито. Или просто да си седите навън и да се радвате на красивите гледки.

Спокойствие и тишина

Трафикът, мръсотията и стресът няма да ви липсват. Не се налага да делите общи части с разни хора. Вече знаете смисъла на английската поговорка: "Моят дом е моята крепост". Разбира се, и на село може да попаднете на кофти съсед, но все пак дистанцията е по-голяма и по-лесно можете да се изолирате.

Храната
Свежи плодове и зеленчуци, прясно месо, домашно мляко и сирене, кашкавал - при това на нормални цени, а не като тези в био магазините в града. Без консерванти, без добавки с неясен произход. Истинска храна. Възможно е да ви стане хоби да си я произвеждате сами, ако ли не – винаги има от кого да си я набавите.

Животът на село е качествен живот, който е по вкуса и по джоба на всеки, който си го постави за цел. Мисия, напълно възможна, която щедро се отблагодарява.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 777

    4 24 Отговор
    Има един герой от "Под игото" на Иван Вазов на име Рачко Пръдлето. Този, който е писал тази статия, е някакъв негов еквивалент, без да го обиждам. Просто му казвам истината.
  • 2 Име

    6 33 Отговор
    ... и още 10 причини да не живеете на село ...
  • 3 654

    12 0 Отговор
    Факта, че помните Рачко Пръдлето- говори много за Вашата Истина.
  • 4 НЕ Е ТАКА

    5 23 Отговор
    Това не е истината . Там няма магазин или лекар . Каквото и да направите ще ви трябва автомобил . Каквото и да построите ви струва по-скъпо и е по-трудно осъществимо . А през зимата ще ви излезе през носа . Не знаете какво какво е да сте хремави и да цепите мокри дърва за да се стоплите . А ако имате и деца . . . Да не говорим че всичко е в кал . Също че ви омръзва след седмица или най-много месец . Няма живот , няма хора , няма движение и цивилизация . Започва подтискащо еднообразие . . . Въобще , хвали селото но живей в града .
  • 5 Гост от с Шеиново

    28 0 Отговор
    Към всички коментатори прочетете разказа за Душко Добродушко не ядете тиква за да не се издадете че сте от село. Много вярна статия в наше село си има лекари аптекари , магазини с много по ниски цени от кауфлана и лидалъ работата ми е в града и стигам за 7 мин /промишлените зони са в покрайнините/ а живеещите в града не могат да се приберат за 30 -40 мин. а вятър чист въздух и пресни зеленчуци в градината нямащи нищо общо с ГМО с което се тъпчите .
  • 6 кроко

    12 4 Отговор
    Истината е че големите села около градовете са ОК. Близо са до градовете, пътищата до тях са добри, имат всичко, което има в градовете като услуги. Но при по-отдалечените села не е така - колкото по-малко е селото, толкова по-малко благини, вкл по-лошо улично осветление, по-малко асфалтирани улици и обособени тротоари. Но пък има хора, на които им харесва и там и се приспособяват.

    Лошото на всички села е че нямат канализация.
  • 7 Напредналия

    14 0 Отговор
    Не е лошо супер е на село до 50 км. От града Мннннооооого предимства отколкото в кутия апартаменпе в някои блок вход. Клетачни устроиства. БГ
  • 8 Печения

    1 6 Отговор
    До писател по доло или писателка НЕ СТАВАШ. Моята къща е на село вътре е като гооолям апартамент. В града съм за 30 мин. ПУТ. И зависи каква ти е колата моята е джип ГРАНД ЧЕРОКИ. НЕЕЕ ТАКА БИЛО.
  • 9 Диди

    17 1 Отговор
    Статията ми харесва,животът на село не е за всеки,но си има много предимства за по спокоен живот.
  • 10 ГРАДСКИЯ СЕЛЯНИН

    0 1 Отговор
    5-Те ПРИЧИНИ НЯМА ПРИЧИНИ. ПРОСТО Е КАДЕ КАДЕ ПО ДОБРЕ НО ЗВИСИ КАДЕ В КОЕ СЕЛО АКО Е НЯКАДЕ НА 150 КМ. ОТ ГРАДА ЗАРЕЖИ ТАМ Е ПЪЛЕН ПУЩИНЯК. МОЖЕ И БРАТЯТА РОМИ ОЩЕ НА ВТОРИЯ ДЕН ДА ВИ ПРОВЯРЯТ ИМАНЕТО АКО ВИ НЯМА ТАМ. ФАКТ. ИНЧЕ Е СУПЕР НО ДА НЕ Е НЯКОЕ СЕЛО ЗАБУТАНО КАКТО КАЗВАТ НА ДВЕ ТУБИ БЕНЗИН ОТ ГРДА И С СТОТИНА СТАРЦИ ТАМ. ИМА МАЛКИ И ГОЛЕМИ СЕЛА ЦИГАНСКИ, ТУРСКИ, ПОВЕЧЕТО СА БЪЛГАРСКИ. РАСТОЯНИЕТО ГРАД - СЕЛО Е ВАЖНО КОМУНИКАЦИИ. ЩЕ ВИКАМ ЛОВДЖИЯТ СЪБОТА ДА ГРЪМНЕ В НАС ДРУГОТО ПРАСЕНЦЕ ДАВАМ МУ 10 ЛВ. ЗА ТВА И ДА БЯГА. СКРАТА Е ОТВЪНКА ЧЕ ФРИЗЕРА НЕЩО СЕ ПОИСПРАЗНИ. УСПЕХ ДЕИСРВАИТЕ.
  • 11 ГРАДСКИЯ СЕЛЯНИН

    0 1 Отговор
    5-Те ПРИЧИНИ НЯМА ПРИЧИНИ. ПРОСТО Е КАДЕ КАДЕ ПО ДОБРЕ НО ЗВИСИ КАДЕ В КОЕ СЕЛО АКО Е НЯКАДЕ НА 150 КМ. ОТ ГРАДА ЗАРЕЖИ ТАМ Е ПЪЛЕН ПУЩИНЯК. МОЖЕ И БРАТЯТА РОМИ ОЩЕ НА ВТОРИЯ ДЕН ДА ВИ ПРОВЯРЯТ ИМАНЕТО АКО ВИ НЯМА ТАМ. ФАКТ. ИНЧЕ Е СУПЕР НО ДА НЕ Е НЯКОЕ СЕЛО ЗАБУТАНО КАКТО КАЗВАТ НА ДВЕ ТУБИ БЕНЗИН ОТ ГРДА И С СТОТИНА СТАРЦИ ТАМ. ИМА МАЛКИ И ГОЛЕМИ СЕЛА ЦИГАНСКИ, ТУРСКИ, ПОВЕЧЕТО СА БЪЛГАРСКИ. РАСТОЯНИЕТО ГРАД - СЕЛО Е ВАЖНО КОМУНИКАЦИИ. ЩЕ ВИКАМ ЛОВДЖИЯТ СЪБОТА ДА ГРЪМНЕ В НАС ДРУГОТО ПРАСЕНЦЕ ДАВАМ МУ 10 ЛВ. ЗА ТВА И ДА БЯГА. СКРАТА Е ОТВЪНКА ЧЕ ФРИЗЕРА НЕЩО СЕ ПОИСПРАЗНИ. УСПЕХ ДЕИСРВАИТЕ.
  • 12 Хрис

    0 7 Отговор
    Животът на село е скучен и суров. Половината от живота ми е минал там и съм наясно с нещата. Да, има плюсове, но минусите са повече. Ние тук работим и се прибираме да почиваме, а там работата продължава за да си подсигури човек тези плодове и зеленчуци. Всичко се постига с къртовски труд. А да не говорим ако имаш и животни колко е ангажиращо, набавяне на храна и т.н. никак не е лесно. Незнам къде пък има чак и аптеки. А като завали сняг снегорин минава на два дни. Само да се разрази буря се спира тока за поне денонощие а може и повече. Така, че не ми ги хвалете селата те са по скоро за бабите живели цял живот там, свикнали на суровите условия. За нас младите хора нека е един ралакс за седмица не повече.