Last news in Fakti

1 Февруари, 2017 20:00 5 190 7

Защо Кралското семейство не използва фамилното си име?

  • англия-
  • великобритания-
  • кралица-
  • крал

Знаехте ли въобще, че имат такова?

Защо Кралското семейство не използва фамилното си име? - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки че е публично достояние, кралицата на Великобритания и нейното семейство рядко използват фамилното си име – толкова рядко, че някои хора дори мислят, че те нямат такова.

Ние открихме, че освен че имат такова, съществува и причина поради, която те не го използват в публичното пространство.

Всъщност, британските монарси не използват името си, защото нямат нужда да го оповестяват. Те са достатъчно известни и не се нуждаят от такива формалности.

До април 1917 г. членовете на кралското семейство не са използвали фамилното си име, а само първите и имена на династиите си, докато Крал Джордж V не променя традицията.

Работата е там, че Крал Джордж е бил от династията Сакскобруготски. Това фамилно име произлиза от Германия, което носи на семейството неприятни асоциации през Втората Световна война.

Кралят решил да смени името на династията с нещо по-приятно на звучене, затова избрал името Уиндзор, така се казвал един от замъците, притежаван от кралското семейство. По този начин, Крал Джордж V не просто променил името на династията си, така променил и официалното фамилно име на кралското семейство.

През 1947 г. принцеса Елизабет се омъжила за Филип Маунтбатен, принц на Гърция и Дания, който в този момент служил в Британската Кралска флота. Резултатът от това е настоящото фамилно име на кралското семейство – Маунтбатен-Уиндзор. Но всъщност на тях не им е необходимо да го използват.

Интересен факт: Кралицата на Великобритания няма паспорт. Това не я спира изобщо да пътува по света свободно. Оказва се, че управляващ монарх дори не може да притежава такъв документ, защото не можеш да издадеш сам на себе си паспорт - във Великобритания е издаден с името Нейно Величество. За да премине която и да е граница, кралицата просто трябва да покаже банкнота с лика си.

Повечето от вас вече знаят, че кралицата не се нуждае от шофьорска книжка. Въпреки това, тя има една, издадена и през 1945 г.

Както вече сме казали, членовете на кралското семейство не са задължени да ползват, въпреки че има случаи, (като записването в училище) в които те все пак го правят. Но дори тогава, изборът дали да се представят остава техен.

Например, принц Уилям и принц Хари служат в Кралската армия под имената Уелс, защото техният баща е принцът на Уелс. Другите внуци на кралицата (тези от страната на принцеса Ан) са взели фамилните имена на техния баща, Филип. Друга внучка на кралица Елизабет, дъщерята на принц Едуард, е взела името Уиндзор – без допълнението Маунтбатен.

Трудно е да не се изгубиш в разнообразието от титли и имена! Затова не е никаква изненада, че днес, около 100 години по-късно, кралското семейство предпочита да използва фамилни имена колкото се може по-рядко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бай хой

    1 1 Отговор
    Сиганска работа.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.