9 Февруари, 2017 00:00 2 503 0

Макарони за здравословно хранене

  • макарони-
  • спагети-
  • здравословно хранене

Любителите им консумират по-големи количества плодове и зеленчуци, крехко месо и риба

Макаронените изделия предразполагат към по-здравословно хранене, подтиквайки любителите им да консумират по-големи количества плодове и зеленчуци, крехко месо и риба, и така намаляват за тях риска от сърдечносъдови болести и диабет, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Скромната купичка спагети вече е на почит не само в Италия, но и във Великобритания и САЩ, където се отчита повишено потребление на макаронени изделия през последните години.

Любителите на паста много добре знаят, че макаронените изделия са вкусни. Резултатите от проучване на диетолози от САЩ, представени на годишната среща на Дружеството за борба със затлъстяването, показват, че макаронените изделия са и полезни и трябва да бъдат неизменна част от здравословното хранене.

Какви са ползите от пастата? Макаронените изделия са с ниско съдържание на натрий, не съдържат холестерол и са с нисък гликемичен индекс, което означава, че допринасят за контролиране на нивата на кръвната захар.

Според резултатите от настоящото проучване пастата освен това предразполага към понижена консумация на наситени мазнини. По този начин се ограничава наличието на вредни мазнини в кръвта - важен фактор за предпазване от сърдечносъдови болести и инсулт.

Любителите на макаронени изделия си набавят и повече вещества и минерали, често липсващи в храненето на много хора, като например фолиева киселина, която стимулира червените кръвни клетки и предпазва от вродени дефекти.

Почитателите на паста консумират и повече желязо, което е важно за преноса на кислород в кръвта и съответно за доброто здраве на тъканите, полезен за костите и мускулите магнезий, и хранителни влакнини, допринасящи за понижаване на риска от сърдечносъдови болести, диабет тип 2 и затлъстяване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА