11 Февруари, 2017 07:45 2 884 0

Храната е лекарство

  • джули данилук-
  • храна-
  • лекарство-
  • детоксикиране
Храната е лекарство - 1

Диетологът Джули Данилук е добре позната в над 78 страни, в които се излъчва нейното телевизионно шоу. Тя е превърнала здравословното хранене в своя мисия, защото е убедена, че с храната можем да лекуваме болести. Но това което е по-важно е качеството на живот, което постигаме с правилното меню и детокса на организма. Ето какво заяви Джули Данилук в интервю за Факти.бг:

Твърдите, че храната е и лекарство. Мислят ли така хората или се налага да бъдат убеждавани?

Зависи от това, с какво са се сблъсквали. Аз имам хиляди случаи, в които хората споделят, че са преборили артрит като са спрели да ядат определени храни и са добавили в менюто си подправката куркума, артишок и маслини.

Просто трябва да сте търпеливи. Отнема време, докато се види резултата.

Кои са Вашите най-важни съвети за здравословнен начин на хранене?

Яжте 7-10 пъти на ден зеленчуци. Може да са сурови, може и да са задушени.

Всеки ден на масата ви да има ядки и семена, богати на добри мазнини. С тях ще намалите желанието си за захар.

Полезни са бобовите храни, за да си осигурите протеини, фибри и желязо.

Рафинираната захар е много вредна. Не е достатъчно да спрете само пряката употреба. Четете етикетите, за да откриете различните източници на захар.

Намалете и бялото брашно.

Яжте месо, но в ограничено количество - не по-голямо от размера на дланта ви за едно хранене.

Избягвайте пържените храни.

Вие спазвате ли всичко това? Имате ли други тайни за здравословен начин на живот?

Не ям захар. Замествам я с мед и плодове, например фурми. Добавям и подходящото количество висококачествени мазнини и фибри.

Практикувам и йога. С медитацията намалявам стреса. Дихателните техники не само успокояват нервната система, но и е научно доказано, че алкализират нашия организъм. Това го прави по-устойчиво на възпалителни процеси.

Какво е мястото на детоксикацията?

Модерният живот е съпътстван от вредни елементи и токсини: въздухът, който дишаме е замърсен, храната, която консумираме не е чиста, продуктите са пълни с хормони, водата, която пием с толкова неизвестни замърсители. Ето защо е необходимо да прочистваме нашия организъм.

Автор сте на книгата ” The Hot Detox Plan”. Колко често трябва да прочистваме тялото?

Поне два пъти в годината е добре да го правим. Ако имате възпаление или работите в замърсена среда, правете го 4 пъти годишно.

Посочете три храни, които помагат за прочистване на организма?

Цвекло, кълновеи куркума.

Цвеклото прочиства черния дроб и осугурява много енергия.

Кълновете са богати на бета каротин и витамин А, а те играят важна роля за изграждането на имунната система.
Куркумата стимулира черния дроб и жлъчката да произвеждат ензими.

Как да се детоксикираме правилно?

Трябва да се следва доказано работещ план. Моята нова книга Hot Detox мога да нарека революционна, защото съчетава традиционната китайска медицина, древното учение йога и съвременните медицински достижения. Има много програми за детоксикация, но програмите, които съм разработила, са взели най-доброто от знанието и практиката.

Позовала съм се на повече от 600 научни изследвания. Рецептите, които предлагам са без широко разпространените алергени.

В телевизионното шоу ”Здравословни гурме ястия” Вие и шеф Езра Тайтъл имате мисия - да намерите баланса между вкусната и здравословна храна. Възможно ли е здравословната храна да бъде и вкусна?

Целта на шоуто е тази - да покажем, че здравословната храна може дори да бъде по-вкусна. В ”Здравословни гурме ястия” ще видите само качествена, вкусна и здравословна храна.

Диетологът Джули Данилук е водеща на предаването ”Здравословни гурме ястия”, което се излъчва в 78 страни. У нас може да го гледате по телевизия Fine Living от 6 март.

Джули Данилук е автор на бестселъри в областта на здравословното хранене и детокса: Meals That Heal Inflammation ,Slimming Meals That Heal, ‘The Hot Detox Plan: A 21-Day Anti-Inflammatory Program to Heal Your Gut and Cleanse Your Body’


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА