Last news in Fakti

19 Февруари, 2017 20:00 3 842 4

Притча за периодите от живота

Защо живеем по начина, по който живеем

Притча за периодите от живота - 1

В първия ден Бог създал кучето и му казал: „Ти ще стоиш по цял ден пред вратата и ще лаеш по всеки преминаващ. За това ти давам 20 години живот“.

Кучето казало: „20 години са прекалено много за такъв живот. Да ти върна 10 години и на мен да останат 20?“ Бог се съгласил.

На втория ден Бог създал маймуната и казал: „Развличай хората, плези се, кълчи се и ги разсмивай“. За това ти давам 20 години живот“. Маймуната отговорила: „20 години са ми много. Мога ли да направя като кучето и да ти върна 10 години?“ Бог се съгласил.

На третия ден Бог създал кравата и й казал: „Ти ще ходиш с фермера в полето, ще стоиш по цял ден под жаркото слънце и всеки ден ще даваш на фермерското семейство мляко. За това ти давам 60години живот“. Кравата отговорила: „За такъв живот 60 години са много. Да ти оставя 40 и на мен да останат 20, става ли?“ Бог се съгласил.

На четвъртия ден Бог създал човека и му казал: „Яж, спи, играй, жени се и се наслаждавай на живота. За това ти давам 20 години живот“. Но човекът отговорил: „Само 20? А какво ще стане ако ми дадеш още 10, дето ти ги върна кучето, още 10, дето ти ги върна маймуната и още 40, дето ти ги върна кравата? Всичко ще станат 80 години.“

Бог се съгласил.

Ето защо първите 20 години ядем, спим и се наслаждаваме на живота. Следващите 40 години работим усилно под палещото слънце, за да издържаме семейството. Следващите 10 години се плезим и кълчим, за да развличаме нашите внуци. А в последните 10 седим на верандата и лаем по всеки минувач.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо ПОП

    9 0 Отговор
    Събинка , притчата е добра, с едно изключение - трудно се доживява до 80 годишна възраст , в днешно време !

    Коментиран от #2

  • 2 Кобрата

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо ПОП":

    Така е, прав си... аз да искарам до 60 и ще викам берекет версин, даже и те са ми много. На това напрежение и стрес, хората мрат по на 35-40 години
  • 3 ТиквунЯ

    5 0 Отговор
    Вие какво искате - пенсия ли да взимате????!!!
  • 4 иван Лостов

    0 0 Отговор
    Така е, като не оставихте да довърша пенсионната реформа докрай