Пригответе си вкъщи тези симпатични халвички вместо да купувате от магазина пълни с консерванти. Подходящи са за празник, и за гости, и ще им се насладят всички любители на сладостите.
Необходими продукти за 25 броя:
350 гр глюкоза
750 гр фина кристална захар
1 пръчка
1 ч. л. фино настъргана портокалова кора
3 белтъка
1 щипка лимонена киселина
50 гр пудра захар
300 гр ядки – шамфъстък, лешник или орехи
1 с. л. нишесте
4 вафлени кори или тънки крекери
Начин на приготвяне:
Смесете глюкозата със захарта и оставете да ври на много тих огън заедно с канелата и портокаловата кора, докато сместа достигне 140° С или докато започне леко да се карамелизира. Отстранете пръчката канела.
Разбийте белтъците с киселината на твърд сняг. Добавете пудрата захар, разбивайте още 1 мин. Миксерът трябва да работи на максимална скорост. Постепенно на тънка струя налейте сладкия сироп. Разбивайте още 3-4 мин., докато сместа стане хомогенна. Сложете ядките.
Изсипете сместа между две вафлени кори или на по-малки порции между крекери или тънки сухари. Охладете за 15 - 20 мин. и нарежете на парчета с нож, леко намазан с мазнина.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА