27 Февруари, 2017 14:31 1 057 0

Теодор Ушев не успя да вземе Оскар (ВИДЕО)

  • оскар-
  • теодор ушев-
  • българин-
  • номинация-
  • късометражен анимационен филм-
  • късометражна анимация

Българинът бе номиниран в категория Най-добър късометражен анимационен филм

Теодор Ушев не успя да вземе Оскар (ВИДЕО) - 1
Снимка Фейсбук

Българинът Теодор Ушев, на когото стискахме палци да грабне Оскар на тазгодишната церемония по връчването на престижните филмови награди, не успя да получи мечтаната статуетка.

Ушев беше номиниран в категорията "Късометражен анимационен филм", където триумфира филмчето "Свирчо" ( Piper) създадено от Алън Бариларо и Марк Зондхаймър за компанията Pixar, съобщи Нова телевизия.

Българинът бе номиниран за лентата "Сляпата Вайша" по разказа на Георги Господинов, с музика на Никола Груев — Котарашки. Филмът бе финансиран от Националния филмов борд на Канада.

Лентата разказва за момиче, което с едното си око гледа в миналото, а с другото — в бъдещето и на практика не може да живее в настоящето. В тази метафорична приказка за мъдрост и красота режисьорът Теодор Ушев напомня колко е важно да живеем тук и сега.

"Усещането да бъда на червения килим е невероятно. Тази номинация е преломен момент в моята кариера. Оттук нататък просто трябва да правя по-добри филми. Запознах се със страхотни хора, които ми казаха колко харесват моя филм. Мисля, че наистина сме постигнали нещо с Георги Господинов и останалите колеги. Усещането да бъда тук е невероятно", коментира пред българската телевизия Ушев.

„Отсега нататък трябва всяка година да има поне един български филм, който да бъде номиниран. Ще се опитам да помогна по всеки възможен начин това да се случва. Искам да кажа на всичките ми колеги — давайте, работете. Възможно е. След като аз успях да стигна до тук, много е лесно. Всъщност се оказа, че е много лесно да се направи това”, каза още Ушев.

Преди време Ушев разказа за своя филм: „Исках да направя филм за деца от 9 до 99 години. Ние често сме много носталгични към миналото си, гледаме към бъдещето, а не живеем сега, а всъщност това, което правим сега, определя нашето бъдеще.”

Вижте филма на Ушев:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА