Last news in Fakti

3 Март, 2017 08:26 3 815 4

Плодът на здравето

  • киви-
  • здраве-
  • витамини-
  • антиоксиданти
Плодът на здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Кивито е изключително богато на витамин С - 0,15-0,30 %, което е със 8-10 пъти повече от съдържащото се в лимона и касиса. Неслучайно го наричат „плода на здравето“.

Ароматът на киви е силен и ободряващ, точно както и вкуса му. Кивитата са богат източник на витамини, минерали и фитонутриенти. Особено ценен е минералният му състав – приблизително 1,5 % калий, калций, желязо, натрий, фосфор, хлор и сяра.

Този плод е богат също и на витамин Е, който пък е важен мастно-разтворим антиоксидант.

Кивитата са богати на антиоксиданти, които помагат за цялостна защита на организма. Плодът киви е изключителен източник на витамин С, който неутрализира свободните радикали, причиняващи вреди на клетките и водещи до проблеми като инфекции или рак.

Ежедневното консумиране на киви е препоръчително за понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, освен това редуцира количеството мазнини в кръвта. А децата, които хапват повече киви, са по-малко податливи към дихателни проблеми като хрипове, накъсано дишане и нощно кашляне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОА ПЪК

    1 1 Отговор
    Как си пропуснала да пишеш нещо за отдолу полову дали е полезно!!!?

    Коментиран от #4

  • 2 oki

    0 1 Отговор
    пиши нещо и за доматите, за какво са полезни
  • 3 Бай Този

    0 1 Отговор
    Браво Вени.Както винаги-на ниво.
  • 4 кучето шаро

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТОА ПЪК":

    Написала е , щом има витамин Е ще има и сех !