Last news in Fakti

6 Март, 2017 16:28 2 066 1

5-те основни причини за детската смъртност, свързани с околната среда

  • смъртност-
  • деца-
  • околна среда-
  • сзо-
  • замързяване-
  • здраве-
  • детска смъртност

Най-големите проблеми са замърсяването на въздуха, пасивното пушене и липсата на чиста вода

5-те основни причини за детската смъртност, свързани с околната среда - 1
Снимка: shutterstock

Днес Световната здравна организация оповести данните от последния си доклад за връзката между детската смъртност и замърсяването на околната среда, според който всяка година загиват 1,7 млн. деца до 5 годишна възраст.

В съпътстващ доклад „Не замърсявайте моето бъдеще! Въздействието на околната среда върху здравето на децата“, СЗО е направил пълен преглед на въздействието на околната среда върху здравето на децата, илюстриращ мащаба на предизвикателството, пред което светът е изправен.

Според събраните данни, всяка година:

570 000 деца под 5 години умират от инфекции на дихателните пътища, като например пневмония, дължаща се на замърсяването на въздуха в затворени помещения и на открито, както и заради излагането на тютюнев дим.

361 000 деца под 5 години умират в резултат на диария, причинена от липсата на достъп до чиста вода, канализация и заради лоша хигиена.

270 000 деца умират още през първия месец от своя живот, тъй като са били недоносени и изродени в здравни заведения без достъп до чиста вода, канализация и с лоша хигиена, както и заради високата замърсеност на въздуха.

200 000 деца под 5 години са починали от малария, която е можело да бъде предотвратена чрез екологични действия, като например намаляване на местата за размножаване на комарите или покриване на резервоарите с питейна вода.

200 000 деца под 5 години умират от неволни наранявания, дължащи се на околната среда, като например отравяне, падания и удавяне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    0 0 Отговор
    деца да случва се
    а няма ли статистика от
    какъв етнос са?
    някои дето не е работил никога нито
    тои нито баща му нито дядо му
    не са дали 1 стотинка за лечение
    само са вземали как да се лекуват?