Last news in Fakti

9 Март, 2017 11:27 22 779 21

Има ли наистина живот след смъртта?

  • живот-
  • смърт-
  • клинична-
  • мозък-
  • дейност

Научно изследване доказва, че животът продължава дори и след смъртта, но само в режим на сън.

Има ли наистина живот след смъртта? - 1
Снимка: Shutterstock

Канадски лекари открили научни доказателства, че човешкият мозък продължава да работи, след като човек е клинично мъртъв.

Те изследвали мозъчната дейност и сърдечния ритъм на четирима пациенти в интензивно отделение след изключване на животоподдържащите системи. При трима от изследваните мозъчната дейност спряла преди сърдечната.

Но при един от пациентите била засечена единична делта вълна след спирането на сърцето. При него била установена постоянна мозъчна активност в продължение на десет минути – сърцето на пациента било спряло, но се наблюдавали мозъчни вълни, каквито се получават при човек по време на дълбок сън.

Освен това записите на мозъчната дейност при четиримата пациенти показали значителни разлики, което води до извода, че всеки човек преживява смъртта по уникален начин.

Експериментът повдига трудни въпроси относно обявяването на смъртта на човек и затова кога е медицински и етично правилно органите му да бъдат предоставени за донорство.

Много хора разказват, че напълно са променили светогледа и вярванията си след преживявания, близки до смъртта. Но според учените, откритието, че мозъкът може да остане активен след спирането на сърцето, е явление от физически, а не от духовен характер.

Те твърдят, че е твърде рано да се говори за живот след смъртта, особено като се има предвид, че засега това е само единичен случай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оги

    35 11 Отговор
    Няма живот сред смъртта на тялото. То престава да съществува и започва разпадането му. Но една ментална част, която наричат душа поповете наистина съществува. Тя е от финна материя и не зависи от храна и вода както зависи тялото. така, че и двете теории са верни. Въпроса е кой какво разбира под живот след смъртта? Ако е съществуване в този ни вид можем да го добием като холограмен вид. Но не и като съставки - те се разпадат след смъртта на тленното тяло. то е смъртно. Но не вярвам в рая и ада след смъртта. И рая и ада са усещания. Следователно принадлежат само на живите тела. какво може да страда една холограма? нищо! Но като те убоде трън веднага охкаш? само живите тела познават рая и ада. болката отровите ядовете мръсотията са ада. Аз живея в ада от много десетилетия тук, но има и хулбави неща и моменти. нима не е адско да работиш зда една мижава заплата, за да храниш паразити номенклатури, до скоро и цигански гета, отделно да внасяш и данъци и какво ли не? че живот ли е това? Рая е там, далеч от ядовете. А тук сред цивилизацията не може да има рай, само отделни хулбави моменти. защото рано или късно ядовете и мръсотията те смазват.

    Коментиран от #2

  • 2 Оги

    26 12 Отговор

    До коментар #1 от "Оги":

    Ето това сбърка оня тъповат хан, който се прекръсти на княз Борис 1-ви и наложи една заблудена чужда верейска догма като религия - да почиташ мъртъв Бог, а да не почиташ живите врабчета слънце земя и създателят на звездите ТангРа. Да мечтаеш за рай след смъртта, погубвайки живота си като настояще а да чакаш награда като умреш. цялата тази религия е сбъркана и единственно заповедтта да се отнасяш към другите като към братя е частично правилна и то само ако са човеци, а не зверове, е правилното! След смъртта тялото умира, разпада се. Как ще отидеш в рая или ада, след като не усещаш със сетивата си нищо? Ако се оставиш обаче отиваш в човката на Орела - един хищник, който яде и души. Индианците го знаят. Ако обаче не искаш да ходиш там, а другаде, тръгваш където поискаш. Аз съм решил като умра да стана свободен и никога повече никой да не може да ме ограничи и окове в дивотиите си. Е, още съм жив но тогава така ще направя. Рая казват бил на небето? да, но как ще го усетиш? Ако умре тялото умират сетивата, остава само етерна материя а тя не усеща топло студено не усеща блолка. как ще разблереш дали си в рая или в ада? Само настоящите сетива резепторите познават рая или ада - ако живееш в здравословна среда тогава ти е рай. Ако живееш във вредна среда в каквато живея от десетилетия в тая сбъркана цивилризация и простотиите на не един човек тогава си в ада. На небето няма нищо. Има само пространство, отделни съзваздия, отделни мъглявини и разни сщества по тях и л
  • 3 много добре оги

    16 6 Отговор
    ДАНО ПОВЕЧКО ИСЛЯМИСТИ ПРОЧЕТАТ КОМЕНТАРИТЕ ТИ ОГИ

    Коментиран от #12

  • 4 мътилка е

    19 3 Отговор
    ние живеем в матрица и сме холограми /сгъстен обем атоми/, нашето тяло е като хардуер на компютър, а мисловната дейност, която се записва с времето е софтуерът ни. Ракът при човек е като bad clusters в хард диска на компютър. Животът ни е един цирк, едно нищо! Не знаем кога живеем - като сме будни или като спим, защото уж като сме будни може да сънуваме.
  • 5 незнайко

    4 1 Отговор
    МОЗЪК БЕЗ КРЪВ НАД 10 МИНУТИ Е МЪРТАВ . Това то пише в медицинските книги. Защо ни пробутват тази небивалица ?

    Коментиран от #8

  • 6 eee

    0 4 Отговор
    ТЪПО,......................................
  • 7 Хрис

    18 9 Отговор
    Оги говори като че е бил там и сега се е завърнал. Аз пък вярвам! Прочетете Библията там пише, че когато Христос дойде на второто пришествие ще възкреси мъртвите. И ще се смесят мъртви и живи, но тези, които приживе са били лоши ще останат в гробовете си още 1000години. Да правим добро, да си помагаме, да правим това което искаме на нас да ни направят!! Ето тогава ще бъде рай на земята, а не ад какъвто всъщност ние си творим с злоба и завист. Ps.смело заявявам, че не съм сектантка, но вярвам в Бог и той ми е помагал хиляди пъти. Господине това не е мъртъв Бог! Това е все едно да кажете, че вие сте мъртъв, защото Бог е вътре в нас и се проявява с делата ни. Надявам се един ден да го проумеете! Бъдете здрав и щастлив

    Коментиран от #9

  • 8 Око да види ръка да пипне

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    Мозъка е мъртъв но душата не умира. Питай преживели клинична смърт какво ще ти кажат. Бил съм и аз в такава и оня свят е прекрасен наистина е райска градина. Като ти дойде времето ще се увериш.
  • 9 гостуващ

    17 6 Отговор

    До коментар #7 от "Хрис":

    А вие говорите така, сякаш Христос ви се е явил и ви е казал да четете библията, защото там всичко е вярно. Аз я чета вече 10 години, защото ми е интересна, и все се питам кой може да е писал тези текстове и с каква цел. Още не мога да си отговоря, но ми се набива натрапчиво в очите следния извод: Там пише, че СЪЩЕСТВУВА бог, че е ВСЕМОГЪЩ, СПРАВЕДЛИВ и ни ОБИЧА. Вглеждам се в света около мен (причината да чета и препрочитам толкова време тази книга е желанието ми да си обясня защо е такъв света) и получавам "звучен шамар по муцуната" под формата на следното елементарно и логично прозрение: АКО СВЕТА , ТАКЪВ КАКЪВТО ГО ПОЗНАВАМЕ НАИСТИНА СЪЩЕСТВУВА, то ПОНЕ ЕДНО от горните четири библейски твърдения, НЕ Е ВЯРНО, т.е. или бог НЕ СЪЩЕСТВУВА, или НЕ Е ВСЕМОГЪЩ, или НЕ Е СПРАВЕДЛИВ или НЕ НИ 0БИЧА! няма как тези неща да са едновременно верни и света да е такъв, какъвто е. Ако вие сте възрастна жена, която има нужда от религия за да понесе без паника старостта и мисълта за смъртта, игнорирайте всичко , което написах до тук. Всеки има право на такова успокоение. Не исключвам възможността и аз някой ден да го потърся. Просто смятам, че не е редно млади хора да се зомбират с класически манипулации, които от хилядолетия са средство едни хора да манипулират други хора. Религиите разделят хората чрез безумно несъвместими твърдения, които позволяват неограничено извратени идеи да бъдат обосновани и използвани за конкретни политически цели.Няма нищо по-красиво и о

    Коментиран от #10

  • 10 ГОСТУВАЩ

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "гостуващ":

    Няма нищо по-красиво и окуражаващо от млад чове, който мисли със собствената си глава
  • 11 христо христов

    4 0 Отговор
    Това е лично моя хипотеза....всеки от нас е сънувал кошмар...според мен той се дължи на лошите мисли згнездили се някъде в мозъка ни,който и до този момент остава загадка за учените....знае се само за малка част от неговите функции...това са ФАКТИТЕ...също така съвършенството на молекулата на днк...няма в света фабрика,която да я възпроизведе в пропорциите в която съществува,и това е факт...а сега се връщам на съня....склонен съм да мисля,че адът продължава за тези с лоши мисли в главата а рая за останалите,които са щастливи от едното квадратче шоколад.....
  • 12 щастието е ислям

    5 16 Отговор

    До коментар #3 от "много добре оги":

    Другия свят там е вечността.вечния живот.тука сме само за изпит.да види Господ кой ще му се поклони кой ще го откаже.последна вяра е ислйамът.и последния ни пророк Мухаммед.вярвайта на единствения Господ Аллах
  • 13 Радев

    3 0 Отговор
    Религия и вяра са различни неща!
  • 14 BMW

    1 0 Отговор
    Прочетете книгите на Майкъл Нютън "Пътят на душите" и "Следите на душите", базирани само на доказано истински случаи и те ще променят мирогледа ви и ще ви дадат отговор на всички въпроси. Майкъл Нютън е учен и преподава в Америка и Канада, има и университет в САЩ, където се изучава науката за регресия!
    Аз загубих дете и тези книги ме извадиха от ада, когато ги прочетох и отпуснах съзнанието си, детето ми идваше в съня ми и водехме реални и истински разговори и достигнах до много отговори и душевен баланс. Не вярвам в Бог, но вярвам, че душити ни живеят и след смъртта! Доказват го и случаите на хора, подложили се на регресия - навлизане във и изследване на минал живот чрез лека форма на хипноза и дълбока релаксация! Разбирате защо сте дошли на тази земя, каква е мисията ви и защо се случват определени неща в живота ви! Няма религия, няма секти, а само доказани истински случаи с реални хора! Уникално е!
  • 15 Mилена

    2 1 Отговор
    Разбира се че има живот след смърта! Живот на духа извън нашето тяло! След изследване на учените се установи че човешката душа тежи 4 гр.След смърта тези 4 гр.ги няма в тежината на човешкото тяло!
  • 16 Kremena

    3 0 Отговор
    За мен беше истинско удоволствие да чета интелегантните разсъкждения на всички. Това означава ,че търсенето на истината продължава а може би в това се състои смисъла на живота.
  • 17 Хмммм

    0 0 Отговор
    Това за сънищата и аз си го мисля,когато сънуваш кошмар няма болка но чувството го има и е доста неприятно...ако си представиш вечността в подобен кошмар който не спира може би това е ада ,кото води до друго ,сънуваме страховете си а има осъзнато сънуване с което може да контролираш съня и съм го прави няколко пъти .......
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Муйчо

    1 0 Отговор
    Дрън-дрън........
  • 20 Пацо пойзана

    0 0 Отговор
    Има.......извън българия.
  • 21 Гост

    0 0 Отговор
    Живот след смърта, може да има ако се научим да маниполираме материята така, че да можеме да телепортираме живи организми и хора. На практика тази фантастична идея е разграждане, умиране и съграждане в едно и също време. За сега не го можем.
    Ако приемем съществуването на Бог, според легенди, библия правено е от него и значи може да го има това явление. Така,че е възможно но как да се докаже?