Last news in Fakti

19 Март, 2017 09:02 14 551 8

Откриха най-здравите сърца в света

  • сърца-
  • здрави-
  • боливия-
  • гора-
  • джунгла-
  • здраве-
  • заболявания-
  • цинаме

Племе от Боливия оглави класацията за най-здрави сърца в света

Откриха най-здравите сърца в света - 1
Снимки AP/БТА

Най-здравите сърца в света принадлежат на хората от племето цинаме, което обитава горите на Боливия. Това твърдят учени, провели много подробно изследване в периода юли 2014 г. - септември 2015 г.

Учените, които са изследвали стотици мъже и жени от племето, са установили, че едва един на всеки 10 представители на това племе, показва признаци на запушени артерии или друг вид нарушена сърдечна дейност, които повишават риска от сърдечни заболявания, като инфаркт

Проучването е публикувано в The Lancet в петък и разкрива тайната на здравето на това южноамериканско племе.

Тя се крие в режима им на хранене и активност, които коренно се различават от нашите.

Техните основни храни са домашно отглеждан ориз, житни растения и царевица. Ако искат месо, те отиват на лов. Ако искат риба - отиват на риболов. Освен това, те не гледат телевизия.

Откриха най-здравите сърца в света

Цимане са сравнително малко общество, наброяваща около 16 000 души. Препитават се чрез лов и земеделие сред Амазонската джунгла. В менюто им почти не присъстват мазнини, захар, спиртни и тютюневи изделия.

За да се придвижват, те вървят пеша, карат колело или гребат с кану по река Амазонка и река Маникуй.

Ето и някои любопитни факти от тяхното меню: 17% от храната им е съставена от месо на диви животни като глиган, тапир и капибара (най-големият гризач в света); 7% са от сладководни риби като пираня и сом; Останалата част от хранителния им режим заемат култури като ориз, царевица и маниока. Те консумират и изключително много плодове и ядки.

Иначе казано, в техния хранителен режим 72% от калориите идват от въглехидрати, а едва 14% са от мазнини.

Също така цимане са много по-активни физически. Учените са изчислили, че те средно правят по около 17 000 крачки на ден. Това се отнася както за децата, така и за възрастните хора.

„Те имат изумителна физическа активност“, коментира д-р Грегъри Томас от медицински център „Лонг Бийч Мемориъл“ в Калифорния.

По-задълбочени изследвания показват, че представителите на племето под 45-годишна възраст почти нямат запушване на артериите. За сравнение, учените дават американците, сред които всеки четвърти страда от такъв проблем, още от ранна възраст.

Откриха най-здравите сърца в света


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    84 2 Отговор
    Значи е време и там да отворят един МакДоналдс...:-)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СТРЕСИРАН

    17 4 Отговор
    като го гледам тоя на последната снимка в какава стресова ситуация е попаднал, се чудя дали ще умре от инфаркт или от тигър...

    Коментиран от #4

  • 4 амазонец

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "СТРЕСИРАН":

    Там няма тигри, бе! Най-много някой ягуар или пантера.
  • 5 горила

    3 3 Отговор
    По скоро ще изяде накой тупаник от горила решила да му гепи бананите
  • 6 Кака Гинка

    9 0 Отговор
    Племето е от 16 000 души и "едва" един на всеки 10 показва признаци на сърдечно заболяване - тези резултати ми се виждат по-скоро тревожни отколкото оптимистични.Ако някой си направи труда да изчисли колко процента са засегнатите,току виж се окаже,че са на изчезване...
  • 7 Deva

    4 0 Отговор
    BABA MI SI HAPVASE KAKVOTO I DUSA POJELAE I NAY-MNOGO OBICASE DA SE IZLEJAVA I POCINA BOG DA YA PROSTI NA 95GODINI
  • 8 учЕн

    4 0 Отговор
    Оказва се, че учЕните пак са открили Америка (или топлата вода).
    А бе кой ги финансира тези за такива глупави изследвания?