19 Май, 2017 15:01 2 826 2

Мозъчно увреждане е отговорно за поява на религиозния фундаментализъм

  • мозъчно увреждане-
  • мозъм-
  • повреда-
  • увреден-
  • религиозен фундаментализъм-
  • учени-
  • убеждения-
  • вярвания

Увреждане в мозъка е свързано с поява на религиозен фундаментализъм

Мозъчно увреждане е отговорно за поява на религиозния фундаментализъм - 1

Религията винаги е удивлявала психолозите, които не спират да се питат защо някои хора вярват в съществуването на висша сила, която направлява и следи живота им, докато други са щастливи да приемат, че сами ковем съдбата си.

Сега изследователи твърдят, че са открили област в мозъка, отговорна за появата на религиозните вярвания у хората, при които тя е увредена.

Според ново изследване, сляпата вяра в Бог и религиозният фундаментализъм се дължат на мозъчно увреждане, което намалява когнитивната гъвкавост на хората — способността да се откажеш от своите вярвания, когато ти се представят нови доказателства, пише IFLScience.

Изследването се базира на предишен научен труд, който открива неврологични основи за появата на религията, по-специално в префронталната кора.

Новото проучване, публикувано в списание Neuropsychologia описва как уврежданията в определена област на мозъка могат да засилят религиозния фундаментализъм.

Авторите на новото проучване използвали данните от своя предишна работа — Vietnam Head Injury Study (VHIS) — при която изучавали ветерани от войната във Виетнам, преживели тежки травми и получили мозъчни увреждания. Използвайки този регистър, екипът от учени установил, че ветерани с поражения в мозъка показват по-високо ниво на религиозен фундаментализъм в сравнение с тези, които нямат увреждания.

"Човешките вярвания, включително религиозните, са когнитивни и социални хранилища на знания, които ни отличават от другите видове и са индикация за това как еволюцията и когнитивните/социалните процеси влияят на развитието на човешкия мозък", заявява Джордан Графман от Северозападния университет, който е водещ автор на изследването.

Графман и екипът му прегледали 119 ветерани с уврежданията на дорзолатералната префронтална мозъчна кора. Те открили, че ветераните с увреждане в тази област от мозъка, свързана с планиране и решаване на проблеми, гледат по-скептично на нови идеи.

"Изменението на характера на религиозните вярвания се определя от конкретни области в предната част на човешкия мозък и тези зони се развиват през последните етапи на еволюцията на човешкия мозък", обяснява Графман.Мозъчно увреждане е отговорно за поява на религиозния фундаментализъм

Данните от това проучване, съсредоточено върху дорзолатералната префронтална кора в човешкия мозък, могат да помогнат на психолозите да обяснят защо някои хора са по склонни да бъдат увлечени от крайни религиозни вярвания.

Предишни изследвания показват, че тази част от мозъка участва в създаването и съхранението на работната ни памет, която е леснодостъпна за различни когнитивни процеси и в нея се пазят няколко вида информация, научена току-що. Доказано е още, че тази част от мозъците ни е от ключово значение за когнитивната гъвкавост. Редица изследвания показват, че дорзолатералната префронтална кора

играе изключително важна роля, помагайки ни да останем отворени за нови идеи, да сме способни да оспорваме дълбоки убеждения, а така също и да намали шансът да се превърнем в религиозни фундаменталисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаех си

    5 0 Отговор
    Знаех си аз че силно вярващите са болни мозъци. Сега и науката го доказа :).
  • 2 висша сила

    3 0 Отговор
    Добро утро Българи и граждани на света. Добро утро. Чак сега "некои" почват леко да схващат. Браво. През 3017 г. очаквам да прозрете, че и извращенията и гнусотиите извършени през вековете човешка история, от тия : религиозните, политиците, военните и от всички другите също като тях психовци, не са били нищо "свято" или "богоугодно" нещо, а са си "просто" извращения и гнусотии на извратени уродливи нещастници с болни мозъци , заради които ние нормалните не можем да живеем нормално.

    Милиони хора животни и природата са страдали, страдаме и ще страдаме всички и за напред - докато такива .........съществуват измежду нас и ние им "позволяваме" да вършат тези неща и не ги..............!

    Браво, че вие вече имате напредък!!!! Вие разбрахте очевидни истини едва през 2017 г. Браво !!! Успех, ще се чуем през 3017 г., когато разберете повече !