8 Юни, 2017 17:21 8 245 4

Има кой да изяде глобалния ни проблем с пластмасата

  • бактерии-
  • пластмаса-
  • отпадъци-
  • разгражда-
  • яде пластмаса-
  • пластмасови отпадъци-
  • полиетилен

Към генетично модифицираните бактерии, създадени в лаборатории, се присъедини и бактерия, еволюирала самичка в океана

Има кой да изяде глобалния ни проблем с пластмасата - 1
Снимки: shutterstock

Един от най-големите екологични проблеми на човечеството, свързан със замърсяването, е проблемът с пластмасовите отпадъци. Този, на практика вечен материал, се трупа на сушата и в океаните и заплашва да превърне планетата ни в огромно сметище в най-близко бъдеще.

Една от най-добрите характеристики на пластмасата е и нейният най-голям недостатък: тя е толкова издръжлива, че на практика е не разградима. На една средно голяма бутилка от минерална вода ѝ е необходимо около половин хилядолетие, за да се разпадне.

Именно това води до натрупването на все повече пластмасови отпадъци навсякъде по света. Според мозъчния тръст Worldwatch Institute всяка година, хората произвеждат около 300 милиона тона пластмасови отпадъци.

Има кой да изяде глобалния ни проблем с пластмасата

"Ако продължим да изхвърляме пластмасовите си отпадъци със същата скорост, до 2050 г. теглото на пластмасовите отпадъци в океана ще е равно на теглото на рибата в него", обясняват учени от израелския университет "Бен Гурион".

Ето защо, от години, учени от цял свят се опитват да открият начин, който да ни помогне да се освободим от тази екологична заплаха, която непрестанно расте. Дългогодишните проучвания доказали, че най-ефективните средства в борбата срещу пластмасовите отпадъци, са естествените.

И така, учените насочиха усилията си именно в тази посока — създаването на естествен враг на пластмасата, който да може да я разгради, въпреки изключителната ѝ устойчивост. Решението като че ли се появи от само себе си — генетично модифицирани бактерии, които се хранят с пластмаса. Такива бяха създадени от японски учени през 2016 г. Бактерията се наричаше Ideonella sakaiensis 201-F6. Нейната суперсила се проявяваше при среща с полиетилен-терефталат (PET) — полимер, който обикновено се използва за изработването на пластмасови продукти и е почти невъзможно да бъде биоразграден. При поставянето ѝ върху пластмасата, тя се свързва с полимера и го разгражда до междинно вещество, наречено моно (2-хидроксиетил) терефталова киселина. След това втори ензим, произвеждан от бактерията, прекъсва връзките на новото вещество, преобразувайки го в двата основни градивни елемента на PET. Този процес може да не звучи особено вълнуващо, но именно той даде надежда, че може и да има начин да се унищожат тоновете пластмасови отпадъци. Проблемът при японските бактерии беше, че макар да се хранеха с полиетиленовите частици, те нямаха кой знае какъв апетит.

Тази година, подобна бактерия създадоха и група израелски учени.

Има кой да изяде глобалния ни проблем с пластмасата

Изследователски екип от университета "Бен Гурион" създадоха генетично модифицирани бактерии, които също биха могли да изядат огромният пластмасов проблем на света, съобщи израелският научен сайт No camels. Разработени в лабораториите на израелския университет, тези бактерии, наречени Pseudomonas putida, са генетично модифицирани, за да "ядат" полиетиленовите отпадъци, които се трупат както в океаните, така и на сушата.

По време на опитите, учените разпръснали новосъздадените бактерии върху пластмасови частици и открили, че те бързо се справят с връзките на този не разградим материал. Но творението на израелските учени има и още едно предимство. Освен, че би могло да разгради пластмасовите отпадъци на планетата, като вторичен продукт, от процеса на разпад на връзките на PET, се отделя енергия, от която може да се произвежда електричество.

Използвайки усъвършенствани методи в генното инженерство и синтетичната биология, екипът израелски учени се е заел със задачата да увеличи производството на ензими, които са част от механизма, използван от бактерията, за да разгражда пластмасата.

И докато човечеството се мъчи да създава генетично мутирали бактерии в лаборатории, природата успешно е завършила този процес и вече сама унищожава полиетиленовите боклуци в океаните.

Има кой да изяде глобалния ни проблем с пластмасата

Микроорганизмите, непознати до сега на науката, съвсем сами са развили способността да се храни с пластмаса. Предположението за тяхното съществуване дошло от група испански учени, които изследвали степента на замърсяване на океаните. Те с изненада открили, че водата била в пъти по-честа от очакваното. Изследователският екип, воден от Рикардо Соли, предположил, че това разминаване в данните може да се дължи само на появата на морски микроорганизми, които имат способността да смилат и разграждат пластмаса.

Старанието на този неизвестен на науката вид било така голямо, че нивото на замърсяване на Световния океан се оказало много по-ниско, от това, което твърдяха до сега международните експерти.
Неизвестен за сега остава биохимичният процес, благодарение на който, естествено възникналите бактерии са се научили да ядат и унищожават не разградимия материал.

Има кой да изяде глобалния ни проблем с пластмасата


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОСТА

    10 1 Отговор
    Нека - ще изядат не само пластмасата в океаните , а и всичко останало от пластмаса - ще се пръска за защита от тях както се пръска срещу термитите на запад !!
  • 2 Vulpes

    11 0 Отговор
    Решението е заводи за преработка на отпадната пластмаса и връщането и обратно на пазара като чист продукт. Вместо да се чудят какви бактерии да създават,защото не се знае с ползата и каква вреда всъщност се придобива.

    Коментиран от #3

  • 3 Емо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Vulpes":

    Завод+преработка не звучи природосъобразно. На всичко отгоре, проблемът с пластмасата се намира в Тихия океан и е на площ колкото щата Тексас.
  • 4 Ми-ау! :)

    3 0 Отговор
    Бумеранг! Винаги и неочаквано се връща.