Last news in Fakti

11 Юни, 2017 18:02 2 822 1

Гарваните ще ви помнят цял месец, ако ги измамите

  • птица-
  • памет-
  • измама-
  • измамени-
  • не забравят-
  • гарван

Злопаметните птици не забравят кога, как и кой ги е преметнал и могат да помнят тази информация най-малко един месец

Гарваните ще ви помнят цял месец, ако ги измамите - 1
Снимка: shutterstock

Никой не харесва мошениците, лъжците и шмекерите. Всеки човек гледа да стои настрана от хора, които в миналото са го мамили. Оказва се обаче, че тази черта не е присъща само на нас хората, но и на птиците.

Изследване, проведено от учени от факултета по когнитивна наука в шведския университет Лунд, доказва, че гарваните, известни с изключителния си интелект и ум, и мо малко с любовта си към сиренето, разбират разликата между справедливо и несправедливо и избягват онези, които се опитват да ги преметнат и излъжат.

Изследователи са установили, че тези птици могат да разпознаят човека, който ги е измамил и го помнят и отбягват в продължение най-малко на месец, пише списание Science, позовавайки се на изследване, публикувано в специализираното научно издание Animal Behavior.

Гарваните били обучени как да търгуват със сухи парчета хляб, за да получат от хората вкусна пита сирене.

Въпреки предизвикателството, пред което били изправени учените — идеята за размяна, сама по себе си, е изключително трудна задача за птиците — те успели да обучат своите гарвани.

Но когато птиците започнали да се опитват да посредничат в търговията със своите "справедливи" и "несправедливи" партньори, някои от тях открили, че направената сделка не е завършила според очакванията им. Част от гарваните били получили своето сирене в замяна на сухия хляб, но други били останали с празни човки.

Оказало се, че измамените птици помнят кои са мошениците в научния екип и не искали да им се доверят цял месец след разочароващата случка.

Това предполага, че гарваните не само могат да разграничават "справедливите" и "несправедливите" индивиди, но пазят спомена за тях в продължение на поне месец след това, пишат учените в своята научна статия, публикувана в последния брой на списание Animal Behavior.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    2 0 Отговор
    Гарван гарвану око не вади, това чували ли сте го. Помнят до един месец и им минава. НЕ СА ЗЛОПАМЕТНИ !