Last news in Fakti

8 Юни, 2017 15:20 4 882 1

Океаните - нашето бъдеще (ВИДЕО)

  • океани-
  • световен ден-
  • световен ден на океана-
  • международен ден-
  • замърсяване-
  • отпадъци-
  • добив на нефт-
  • океан

8 юни е обявен за Световен ден на океана през 1992 г., но се чества официално едва от 2009 г.

Океаните - нашето бъдеще (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

На днешния ден - 8 юни светът отбелязва Международния ден на океана.

За да отбележат този ден, екоорганизациите „Грийнпийс" и „За Земята“ призовават граждани, политици и бизнесмени към решителни действия за премахване на пластмасовото нашествие в световния океан. Инициативата е част от националната кампания за намаляване на замърсяването с пластмаси във водните басейни под надслов „Свободни от пластмаса”...

Одобрен от Общото събрание на ООН на 5 декември 2008 г., този ден започва историята си много по-рано. Идеята за провеждането му била предложена още през 1992 г., на среща от високо равнище, разискваща проблемите и опазването на планетата в Рио де Жанейро, Бразилия.

Днешният ден е обявен официално за ден на океана едва от 2009 г., като преди това, той е бил празнуван неофициално.

Годишно в океаните се изхвърлят над 8 млн. тона пластмасови отпадъци. Именно затова тазгодишното мото е „Чисти океани за нашето бъдеще”, а фокусът е насочен към търсенето на начини за разрешаване на проблема със замърсяването им с пластмасови и други отпадъци.

Основните замърсители на неговата акватория са нефтът и нефтопродуктите, които нерядко попадат в океана в резултат на взривяване на нефтени платформи и корабокрушение на танкери.

На Световния ден на океана се организират изложби, фестивали, шествия, екологични митинги и акции. Водеща роля в осигуряването на информационна подкрепа на мероприятието играе Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО.

Думата "океан" идва от името на гръцкия бог на морето Ōkeanos. Световен океан е общото наименование на всички океани и морета по света. Световният океан се състои от пет части: Атлантически океан, Индийски океан, Северен ледовит океан, Антарктическия и Тихия океан.

Световният ден на океаните има цел да информира обществото за всекидневните проблеми с опазването на океаните и как всеки един от нас може малко да помогне.

Според учени и еколози от цял свят климатичните промени вече са реалност и оказват своето влияние върху живота на цялата планета.

Прогнозите са, че затоплянето, топенето на ледовете и покачването на нивото на Световния океан ще продължат и ще предизвикат световни катаклизми, свързани с достъпа до питейна вода, с температурата и чистотата на въздуха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ГАН4О

    1 2 Отговор
    Дрън врън,ала бала