Last news in Fakti

10 Юни, 2017 11:52 6 791 0

Провери с колко допринасяш за замърсяването на света с пластмаса

  • грийнпийс-
  • за земята-
  • пластмасов калкулатор-
  • проблем-
  • боклук-
  • пластмаса-
  • пластмасови отпадъци-
  • замърсяване

Грийнпийс и За Земята призовават за намаляване на пластмасовите отпадъци

Провери с колко допринасяш за замърсяването на света с пластмаса - 1
Снимки: shutterstock

Вече знаем колко голям и страшен е проблемът с пластмасовите отпадъци, които се трупат в природата. Темповете, с които замърсяваме планетата си, могат да я превърнат в декор от научнофантастичен апокалиптичен филм по-бързо отколкото си мислим.

Всеки един от нас е отговорен за глобалния проблем със замърсяването, като един от най-сериозните аспекти на това замърсяване са пластмасовите отпадъци.

Две неправителствени еко организации - „Грийнпийс“ и „За Земята“ създадоха уникален Пластмасов калкулатор, чрез който всеки може да пресметне какъв е неговият “принос” за замърсяването на планетата и колко голям е пластмасовия му отпечатък върху лицето на Земята.

Всяка минута в моретата и океаните попадат около 15 тона отпадъци, като повечето от тях са пластмасови изделия за еднократна употреба. Това са предмети, които се използват веднъж и имат много краткосрочно приложение. Тези еднократни пластмаси остават в околната среда за столетия напред и нанасят непоправими щети на морските обитатели и техните местообитания. Най-потърпевши са птиците, костенурките и китовете, които често се заплитат, задушават или задавят след поглъщане на по-големи пластмасови отпадъци.

Провери с колко допринасяш за замърсяването на света с пластмаса

Освен това, когато пластмасата навлезе в океана, тя се раздробява на все по-малки и по-малки частици под въздействието на слънцето и водата. Това води до насищане с микропластмаси — частици под 5 милиметра, които са отломки от по-големи пластмасови предмети или са произведени в този размер за нуждите на потребителите. Микропластмаси вече има на всички нива в световния океан — от повърхността до дъното и от екватора до Арктика.

Въпреки че този наболял проблем е известен на учени, политици и производители на стоки, засега липсват целенасочени мерки за намаляване на производството, употребата и изхвърлянето на еднократни пластмасови опаковки, което непрекъснато расте от 80-те години на 20 век до днес.

Провери с колко допринасяш за замърсяването на света с пластмаса

През последните десетилетия пластмасата се е превърнала в неразделна част от ежедневието ни, заради нейната лекота, ниска цена, дълготрайност и способността й да приема всякаква форма. Прекомерната употреба на излишна еднократна пластмаса е продиктувана от погрешното схващане, че тя е по-хигиенична и по-евтина от други материали. Всъщност много малко от ежедневно изхвърляната от нас пластмаса е използвана действително поради хигиенични причини, а истинската цена, която плащаме за околната среда не е включена в сметката.

В Черно море главните виновници за замърсяването са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и техните капачки, както и найлоновите торбички. Над три тона пластмасови отпадъци на ден навлизат в Черно море от българските брегове според изследвания на учени. В България все още липсват адекватни мерки за действително намаляване на потреблението на тези предмети. Например, забраната на полиетиленовите торбички за пазаруване в Италия или депозита върху бутилките за напитки, широко използван в скандинавските страни, са доказано ефективни мерки за намаляване на замърсяването с пластмаси.

Проверете какъв е вашият пластмасов отпечатък и с колко допринасяте за увеличаването на полиетиленовия боклук в природата: ПЛАСТМАСОВ КАЛКУЛАТОР

„Грийнпийс" и „За Земята“ призовават българското правителство да предприеме спешно действия за драстично намаляване на употребата на еднократните пластмаси, за да се преустанови този източник на замърсяване. Необходима е забрана на ключовите източници на пластмаса, включително такива за еднократна употреба, опаковки и микропластмасата, включена в продукти и по-строги изисквания към производителите на пластмасови опаковки и изделия.

Провери с колко допринасяш за замърсяването на света с пластмаса


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА