Last news in Fakti

11 Юни, 2017 12:42 3 110 1

Какво се случва под кожата ни при слънчево изгаряне?

  • кожа-
  • слънце-
  • изгаряне-
  • слънчево изгаряне-
  • процеси

Слънчевите лъчи са се превърнали в наш враг

Какво се случва под кожата ни при слънчево изгаряне? - 1
Снимка: shutterstock

Всички знаем какво става, когато получим слънчево изгаряне. В зависимост от степента му, изгорялото от слънце място става горещо на докосване, кожата се възпалява и боли, а накрая няколко слоя кожа се обелват. Но какво става под кожата?

Експерти в областта на козметичните продукти и дерматологията посочват, че зачервяването при слънчево изгаряне, всъщност е възпалителният отговор на тялото ви при разширяване на кръвоносните съдове.

Когато това усещане за затягане на кожата настъпи, вашето тяло губи влага. Действието на пилинга - обелването на повърхностния слой, е само начинът на тялото ви да се отърве от увредената кожа, според Американската академия по дерматология.

Всички тела са различни, а някои, след няколко дни на зачервяване, преминават направо от кожа в кожа, без този процес да е видим. Други получават тен. И някои хора не хващат никакъв тен и след изгаряне губят няколко слоя кожа.

Междувременно, се получава сгъстяване на клетките на кожата и увеличаване на производството на меланин. Това е още начин, по който тялото ви се опитва да ви защити от слънцето.

Телата ни са настроени така, че да ни предпазват срещу определено количество слънчева светлина, но когато се изложите на UV лъчите за повече време, отколкото тялото ви може да понесе, идва страшното.

UV светлината може да проникне дълбоко в кожата ви, така че да увреди вашата ДНК. Можете да разберете това от постоянните белези, които се появяват по кожата след слънчево изгаряне. Такива са тъмните петна, луничките и бенките. Но освен тези видими белези наистина страшното е невидимо — шансовете да развиете рак на кожата се увеличават.

Няма как да разберете кога и дали сте изложили тялото си на "твърде много слънце", ето защо е добре да вземете предварително мерки, като сне забравяте да се мажете със слънцезащитен крем.

Какъв да изберете? Ето приблизително обяснение на това как ви предпазват т.нар SPF в слънцезащитните лосиони: продуктът с SPF 15 блокира около 94% от UVB лъчите, кремът с SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите, а този с SPF 50 блокира около 98% от лъчите. И макар процентите да изглеждат сравнително близки, не се заблуждавайте, че ниският фактор ще ви защити и ще ви позволи да направите тен. Ако изберете крем с нисък фактор имате повече шансове да се приберете от плаж червен като рак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.