Last news in Fakti

1 Юли, 2017 12:04 14 013 3

Формата на яйцата е такава, защото... птиците летят

  • птици-
  • яйца-
  • летят-
  • яйце-
  • форма-
  • еволюция

За формата на птичите яйца са виновни законите на аеродинамиката

Формата на яйцата е такава, защото... птиците летят - 1
Снимки: shutterstock

Какво определя формата на едно яйце? Този въпрос, разискван от учените стотици, а може би и хиляди години, най-сетне получи своя отговор. Според учени, формата на птичите яйца има пряка връзка със способността на птиците да летят, пише научното издание Science News.

Формата на яйцата на всички птици е много сходна — заоблена, леко заострена в единия край и по-тумбеста в другия. Въпросът защо това е така е възникнал в умовете още на древните учени като Аристотел.

Според една теория тази специфична форма не позволява на яйцата ще се изтърколят твърде далеч от гнездото.

Все пак трябва да се отбележи, че формата на яйцата при различните птици варира и ако някои яйца са доста сходни и си приличат, то други видимо се различават. Например совите снасят почти кръгли яйца, докато яйцата на колибритата са силно издължени.

Формата на яйцата е такава, защото... птиците летят

Екип от учени от Университета Принстън, воден от Мери Стодард, успява да обясни както приликите и сходствата, така и разликите във формата. В своята статия, публикувана наскоро в списание Science, учените обясняват морфометричните, механистичните и макроеволюционните анализи на формите при яйцата на 1400 вида птици.

Авторите на изследването използват огромната колекция от яйца и птичи гнезда, която се съхранява в Музея по зоология на гръбначните организми в Бъркли. Цифровизирани са изображенията на яйца от над 1400 вида птици, събрани в колекцията. Мери Стодард и екипът ѝ са се нагърбили със задачата да напишат програма, която да може да ги разпознава по снимки и бързо да определя тяхната точна дължина, ширина и форма.Формата на яйцата е такава, защото... птиците летят

Програмата, наречена Eggxtractor, анализира автоматично почти 50 000 яйца от онлайн колекцията на музея и пресмята коефициента им на елиптичност, показващ доколко са далеч от идеалната сферична форма. Благодарение на тези данни учените получават нещо като "карта", на която яйцата на различните видове птици са разпределени в зависимост от големината на този коефициент, както и степента на острота — разликата между тъпия и острия край.

При проучването екипът открил, че формата на яйцата е слабо свързана с вида и формата на гнездото или с броя на потомството — каквато е една от хипотезите по темата.

Формата на яйцата е такава, защото... птиците летят

След дълги и щателни проучвания и проверки екипът на д-р Стодард открил, че формата на едно яйце е пряко свързана с формата на крилата на съответния вид птици, която пък е свързана със степента на активност и необходимостта от летене. Видовете, които летят по-често и по-далеч, имат по-издължени и заострени яйца. Тези, които летят само от време на време, снасят по-закръглени, обли яйца.

Учените предполагат, че тази форма позволява на активно летящите птици да поддържат по-добра аеродинамика на полета и да подготвят подходящата за това форма на тялото. По-широката и закръглена форма изисква по-голям тазов пояс за снасяне при един и същ обем на яйцето, което не се отразява добре на способността на птиците да летят.

Накратко геометрията на птичите яйца и вариациите във формата им е свързана с полета и със законите на аеродинамиката.

Формата на яйцата е такава, защото... птиците летят


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къртев

    4 0 Отговор
    Да беее кокошките отлитат на юг. Тия учени ще затрият света.
  • 2 Пазарен Либерализатор

    4 0 Отговор
    Значи змиите трябва да имат квадратни яйца, понеже не летят.
  • 3 Птеродактил

    5 0 Отговор
    Според формата на яйцата костенурките са доста добри летци.