1 Юли, 2017 10:09 2 465 0

Легенда за червеното вино

  • притча-
  • легенда-
  • съвет-
  • урок-
  • история-
  • разказ-
  • червено вино-
  • вино
Легенда за червеното вино - 1

Мястото, където се случило това е древна Персия. Персийският цар, почивайки си на сянка в шатрата си, наблюдавал обучението на своите стрелци, когато отгоре се дочул гръм. Той вдигнал глава и видял как птица с невиждана красота попада в устата на огромен змей. Тя пърхала с последни сили да се отскубне, но смъртта ѝ била неизбежна.

Царят я съжалил и заповядал на стрелците да убият змея. Мигове по-късно птицата била освободена. Отскубвайки се от вече мъртвия враг, тя полетяла към краката на царя и хвърлила пред тях няколко зрънца. Скоро от тях пораснали прекрасни лози, а след месец се появили и най-сочното грозде.

По нареждане на царя слугите всеки ден му носели свеж сок от гроздето, към който той се пристрастил. Но един ден слугата забравил да изстиска сок и за да не бъде наказан, занесъл на царя вчерашен сок. Кой можел да предположи, че сокът се вкисва? Вкусвайки непознат привкус, царят се разтревожил, че някой иска да го отрови. Слугата бил наказан, а сокът изпратен на придворния лекар за изследване.

В същото време минала любимката на царя – прекрасната робиня Нодира. Тя от доста време страдала от носталгия по родния край, от което красотата и вехнела. Всеки ден имала главоболие, не можела нито да яде, нито да спи. Въпреки мъката и царят не искал да я пусне на свобода.

Разбирайки, че на лекаря са изпратили отрова, нещастната Нодира решила да се възползва и да свърши със себе си. Тя откраднала сока от лекаря, изпила го наведнъж и изпаднала в безсъзнание. Прекарала няколко часа в дълбок сън и когато се събудила, се почувствала отново енергична и здрава. За нейна изненада тя открила, че бузите и са отново румени, а от главоболието нямало и помен.

Новината за чудотворното изцеление се разпространила по цял свят. Така хората научили за вълшебната напитка, връщаща радостта от живота – червеното вино.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА