3 Юли, 2017 18:36 11 429 17

Можем да живеем безкрайно дълго

  • живот-
  • хора-
  • човек-
  • човешки живот-
  • продължителност-
  • безкрайност-
  • изследване-
  • учени-
  • продължителност на живот

Добра новина за онези, които правят планове за 110-ия си рожден ден

Можем да живеем безкрайно дълго - 1
Снимка: shutterstock

Хората могат да живеят безкрайно дълго. До този извод достигнаха група учени, според които поставянето на граници на продължителността на човешкия живот е погрешно.

Тяхното ново изследване оспорва миналогодишно научно твърдение, според което човешкият живот има лимит и той е 114,9 години, пише в. Guardian.

Новият необикновен научен труд, разглеждащ човешкия живот като нещо безкрайно дълго, е дело на 5 научноизследователски екипа, обединили се, за да докажат, че колегите им са сгрешили. Те публикували своите констатации в списание Nature, където се появи и първото изследване.

Един от авторите на изследването — Джим Ваупел, специалист по стареене в Института за демографски изследвания на Макс Планк, Германия, казва, че няма доказателства за съществуването на горна граница за човешкото дълголетие. А дори и да има, тя със сигурност е много над 120 години, като дори е възможно тя да граничи с безкрайността.

Ваупел нарича първоначалното изследване, чийто водещ автор е генетикът Ян Вид от медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк, "най-лошото изследване, което съм чел" в сп. Nature, добавяйки, че е бил "възмутен", че такова престижно издание е публикувало подобна пародия.

За да докажат, че изследването на Вид е напълно погрешно, изследователите анализирали данни за най-дълго живелите хора от няколко страни по света — САЩ, Великобритания, Франция и Япония. Позовавайки се на тях, те стигнали до извода, че човешкото тяло няма максимална възрастова граница и би могло да живее вечно.

"Наблюдавайки тенденциите можем да кажем, че максималната и средната продължителност на живот може да се повиши в обозримо бъдеще", каза биологът Зигфрид Хекими, друг член на екипа.

"Преди 3 хиляди години много от хората са живели кратко. Ако им бяхме казали, че един ден по-голямата част от човечеството ще живее до 100 години, щяха да помислят, че сме луди", добави той.

През XX век средната продължителност на живот на американците се е увеличила с около 30 години между 1900 г. и 1998 г. Според университета Бъркли, Калифорния, през 1900 г. повечето мъже са живели до 46-годишна възраст, а повечето жените — до 48 години. До 1998 г. средната продължителност на живот при мъжете вече е била 73,8 години, а при жените — 79,5 години. В съвременния свят тази горна граница се е повишила с още няколко години — 76,5 г. при мъжете и 81,2 г. при жените.

През 2015 г. за първи път средната продължителност на живота се понижава леко — 76,3 г. за представителите на силния пол и 81,2 г. — за нежния пол. Една от основните причини за този лек спад са сърдечносъдовите болести. Изследователското обединение обаче, смята, че това е временно и до 2300 г., средната продължителност на човешкия живот ще е 150 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    42 4 Отговор
    Аиде нема нужда вечно да сме роби
  • 2 Гост

    47 1 Отговор
    Номерът не е само да се живее дълго, а да имаме сили и да се чувстваме добре, докато живеем. Каква е ползата да живееш до 150-200 години, като от 75-80 нататък не можеш да се движиш, да разсъждаваш нормално, да водиш сексуален живот и т.н...

    Коментиран от #5

  • 3 Бай Тошо

    21 0 Отговор
    И планетата ни ще стане китайска за 0 време
  • 4 ДДД

    13 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: още няколко години — 76,5 г. при мъжете и 81,2 г. при жените.
    може ама не знам защо се сещам
    ТО АКО Е ХУБАВО НА НАС ЛИ ЩЕ СЕ ПАДНЕ?
  • 5 Morgoth

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    200 години ще изискват забавяне или изобщо отпадане на процеса по стареене. Тези които не се тръшнат от някакъв инцидент или неизлечимо заболяване най-вероятно и на 300 ще са млади и работоспособни като на 30.
    Ако това не бъде открито средната продължителност няма да мине 100, а в борбата за всяка следваща година ще се включват редица болести които сега се водят редки, защото просто не доживяваме достатъчно дълбока старост за да се появят.
  • 6 Смолата

    31 1 Отговор
    А банкиъе без проблем ще отпускат кредити за по 120 год. Живот-мечта!!! За има - няма 80 год ще си изплащаме гарсониерка в люлин...
  • 7 ТИХО

    17 1 Отговор
    НЕ КАЗВАЙТЕ НА ГРИША ГАНЧЕВ ЧЕ ВИ Е СПУКАНА РАБОТАТА
  • 8 Аристотел

    22 0 Отговор
    Погледнато философски, за разлика от автора на статията, от човешките качества вечни са само алчността, завистта и глупостта. Другото е преходно.
  • 9 Vasik Atanasova

    10 6 Отговор
    НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА
    НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА
    И НИКАКЪВ СМИСЪЛ
    НЯМА НИЩО ВЕЧНО
  • 10 Шаран БГ

    12 0 Отговор
    Създателите на благата трябва да умират три месеца след като получат пенсия !!! Най-много до шест месеца!! Вечни могат да бъдат само българските депутати Който не вярва, да направи питанЬе - в петък, на" контрола" ще му отговорят обезателно !!!!
  • 11 Депутат

    7 0 Отговор
    Тъй ли? В крак с най-новите научни изследвания, още утре, преди ваканцията, ще предложа повишаване на възрастта за пенсиониране.
  • 12 Мечтател Кравар

    6 1 Отговор
    Аз мога да спечеля шестица от тотото. Мога ама още не съм .Мога.
  • 13 Jack Bauer

    5 0 Отговор
    Още една причина да се вдигне възраста за пенсиониране, лошо, лошоооо. Но погледнато от друга страна, както вселената и всичко в нея е вечно, но преминава от едно състояние в друго, най-вероятно и човек живее вечно но и той преминава от едно състояние в друго.
  • 14 Палко

    9 0 Отговор
    Ако ще се живее до 150- 200г, автора проучвал ли е до колко ще се работи? Защото ако ще се пенсионираме на 140г , м..ната му на тоя живот!!! Това ще зарадва само НОИ ;-))
  • 15 onq s konq

    3 0 Отговор
    Това за вечния живот е абсурдно,защото дори сега ЗЕМЯТА СЕ ЗАДЪХВА ОТ ПРЕНАСЕЛЕНОСТ,а ако се удължи средната продължителност със още 10-20г.,то просто няма да има какво да се яде и къде да се живее.Отделно от това геометричното увеличение на населението води и до съответното драстично замърсяване на природата,което пък рефлектира в КЛИМАТ и респективно ИЗЧЕЗВАНЕ НА ПЛОДОРОДНИТЕ ПОЧВИ,КАКТО И ОГРОМНА ЧАСТ ОТ ЖИВОТИНСКИТЕ ВИДОВЕ И МОРСКИ ОБИТАТЕЛИ.
  • 16 Зелено човече

    1 0 Отговор
    И какво ще се живее двеста години и ще бачкаме до последно за да свързваме двата края....
  • 17 Татяна

    0 0 Отговор
    До тогава ще населим Луната, Марс, други галактики