5 Юли, 2017 02:45 2 827 1

Кой спечели от изчезването на динозаврите?

  • жаби-
  • динозаври-
  • астероид

Три вида жаби еволюирали стремглаво

Кой спечели от изчезването на динозаврите? - 1
Снимки: туитър

Изчезването на динозаврите помогнало за разпространението на жабите. Така те се превърнали в едни от най-често срещаните видове земноводни на планетата. Това е един от основните изводи на изследването на Университета Бъркли в Калифорния.

Всичко започнало преди 66 млн. години. Огромен астероид изтрил от лицето на Земята динозаврите и голяма част от флората и фауната.

Три вида жаби обаче оцелели и успели да еволюират и да населят планетата. Счита се, че 88% от днешните жаби са наследници на въпросните три вида. Днес се срещат около 6700 различни вида жаби.

Изследването на Природонаучния музей на Флорида обаче разкрива, че едва след изчезването на динозаврите, жабите са започнали да просперират като вид. Малките земноводни са се възползвали и са разширили биологичната си ниша, както и наличните ресурси. Те започнали да експериментират с „нов начин на живот“. Пример за това е фактът, че преди падението на астероида жабите снасяли яйцата си само във водни басейни, а след природният катаклизъм, отговорен за унищожението три четвърти от видовете на планетата, те започнали да извършват този процес и на сушата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Извън закона

    8 0 Отговор
    Как кой ББ той печели от всичко Хаха