15 Юли, 2017 08:34 7 893 0

10 прости навика, с които на мига ще се харесате на околните

  • хитринки-
  • навици-
  • харесате-
  • симпатични-
  • симпатии-
  • харесвам

Понякога печелите симпатии с това, което казвате или правите

10 прости навика, с които на мига ще се харесате на околните - 1
Снимка: shutterstock

Въпросът „Има ли полезни социални умения, които се усвояват бързо?“ се появява в сайта за споделяне Quora, където хората търсят отговори на най-различни въпроси от всевъзможни сфери на живота, пише сайтът "Обекти".

От Inc.com цитират отговорите на Милена Рангелов, докторант по гражданско инженерство и блогър, която споделя 10 съвета в поста си за Quora.

Те са:

1. Гледайте хората в очите.

2. Усмихвайте се.

3. Задавайте въпроси. Важно е обаче да не затрупвате събеседника си с прекалено много въпроси, все едно сте детектив. Целта е да покажете истински интерес към неговия живот и чувства, а не да разберете какво е правил миналия четвъртък.

4. Не говорете много. Когато някой разказва история, няма нужда да търсите паралелен пример от вашия живот, с който да я свържете. Едно „Супер, това е страхотно!“ е достатъчно.

5. След като представяте някого, направете го суперзвезда. "Това е моят приятел Том. Срещнах го на работа и той ми спаси задника, когато трябваше да предам първия си проект, преди да изтече крайният срок! Не мога да си представя какво щеше да се случи, ако не беше той!“

6. Опитайте се да запомняте имена. Знам, че повечето хора обичат да подчертават, че не се справят добре със запомнянето на имена. Истината е, че това е сравнително просто умение, което, като всяко друго, може да бъде усвоено изключително бързо. Ако не сте чули или разбрали добре, накарайте събеседника си да се представи отново. В случай, че по-късно забравите, попитайте общ приятел, който да ви го припомни.

7. Правете паузи. Това ще ви направи по-убедителен и уверен, а хората ценят високо решителността. Не се подавайте на изкушението да обяснявате едно и също нещо по пет пъти или да запълвате тишината с общи приказки. Кратките паузи могат да бъдат много влиятелни, ако човек знае как да ги използва.

8. Когато някой е прекъснат по средата на разказ, припомнете му до къде е стигнал и го накарайте да го завърши. "Хей, може ли да завършиш историята за велосипедната езда? Последното нещо, което спомена, преди да те прекъснат, беше, че кучето е започнало да вие." Хората се чувстват поласкани, след като някой проявява истински интерес към това, което казват. Винаги е конфузно да те прекъснат докато разказваш нещо. Но, вие сте внимавали достатъчно, за да запомните докъде е стигнал разказът и връщате обратно в играта едно неволно смачкано самочувствие. Това се помни! С добро и благодарност.

9. Не се оплаквайте. Всички познаваме този тип хора (аз ги наричам „енергийни вампири“, защото изсмукват енергията от околните). Те не спират да хленчат и да се оплакват от всичко, било то проекта, над който работят или политиката на държавата. Оплакването отблъсква хората, опитвайте се да го избягвате.

10. Един от най-важните принципи, който следвам в живота, е да оставям всичко в по-добро състояние, отколкото когато съм го намерила. Офиси, апартаменти, хотелски стаи, градове и дори настроението на близък човек. След всяка среща си задавам въпроса: „В по-добро състояние ли го оставям, след като се срещнахме? Успях ли да го развеселя и ободря? Дадох ли му нужната обич и подкрепа?“, споделя Милена Рангелов. Ако подхождате към всички социални взаимодействия с тази простичка и искрена добронамереност, винаги ще постигате добри резултати. Всичко останало е просто допълнение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА