Last news in Fakti

16 Юли, 2017 08:38 8 709 2

Хлебарки! Отървете се от тях с природни средства

  • хлебарки-
  • естествени методи-
  • зеленчук-
  • подправка-
  • бира-
  • отирвете се-
  • изгоним
Хлебарки! Отървете се от тях с природни средства - 1
Снимка: shutterstock

Хлебарки. Тези противни гадинки, които лазят из апартамента ви и денем и нощем. Които под прикритието на нощта и тъмнината превземат кухнята ви и нападат и най-дребната трошица, която случайно сте оставили на масата, изпуснали на пода или забравили на кухненския шкаф.

Всеки, който се е срещал с тази напаст в дома си, знае колко трудно е да се отърве от тях.

Доста често, отровните препарати, които се продават в магазините се оказват неефективни, защото тези създания някак си привикват към тях и стават недосегаеми.

Дом без хлебарки е мечтата на много българи. Но начинът ни на живот (малцина са тези, които живеят в градски къщи) е причина за трудното унищожение на тези гадинки. Дори да се отървем от нашите "любимци", няма как да знаем дали съседите ни също не си отглеждат такива, които в първия удобен момент да се завърнат при вас. Веднъж влезли в дома ви, натрапниците трудно биха могли да бъдат изгонени.

Освен противният им външен вид, тези насекоми са носители и на различни болести.

Малко хора са наясно, че те са едно от най-древните създания на нашата планета, че дори има научни трудове, които твърдят, че хлебарките са съществата, които ще оцелеят и след ядрен катаклизъм.

Те съществуват на планетата ни от милиони години, а способността им да се приспособяват към заобикалящата ги среда е нещото, което умеят най-добре.

И макар отровите и препаратите да не са ефикасни, природата разполага със средства, които да изгонят и дори да навредят на тези гадинки.

Едно такова средство е най-обикновената краставица. Просто е необходимо да нарежете няколко парчета на кръгчета и ги поставяте в четирите краища на стаята или в помещенията, където се съмнявате, че има от вредните гадинки. Миризмата на този зеленчук не само ще изгони хлебарките, но няма да им позволи и да се размножават.

Друг лесен начин да се отървете от тях е дафиновият лист. По същата схема оставете начупени листа от подправката в ъглите и на местата, където се събират хлебарките. За още по-силен ефект стрийте на прах дафинов лист и го поръсете по целия под на стаите, които са най-често обитавани от нашествениците.

Още един ефективен метод за борба с гадините е бирата. Тя може и да не ги прогони, но с нейна помощ ще заловите и избиете много от тях. За целта напълнете една чаша наполовина с бира. Намажете от вътрешната й страна вазелин, за да не могат да се изкатерят, след като паднат в чашата. Не е изяснено защо хлебарките харесват тази напитка, но това е факт, проверен от много хора.

Пробвайте. Ако не подейства, то поне няма да ви навреди.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    6 0 Отговор
    Харесват бирата - хлебарки алкохолици.
  • 2 Цветелина

    2 1 Отговор
    Егати шопската,салата....:)) А мезе за бирата да скожим ли?