16 Юли, 2017 14:57 11 838 1

Разсеяни ли сте? Това говори добре за мозъка ви

  • разсеян-
  • памет-
  • мозък-
  • неврони-
  • инфорнмация-
  • хипоталамус-
  • работи-
  • разсеяност-
  • забравяне

Причината за това се крие в новообразуващите се неврони в хипоталамуса

Разсеяни ли сте? Това говори добре за мозъка ви - 1
Снимка: shutterstock

Разсеяните хора често се питат дали умението им да забравят разни неща не е причина за безпокойство. Спокойно. Разсеяността може да е признак, че мозъкът ви работи правилно. Или казано с други думи, че може по-добре да отделя зърното от плявата, пише Джонатан O'Калаган в сайта IFLScience.

Идеята, че разсеяността е признак за добре функциониращ мозък не се появява за пръв път в светлината на прожекторите, но сега едно ново проучване, проведено от Университета на Торонто и публикувано в списание Neuron, я подкрепя.

Канадските учени са открили, че растежът на нови неврони в онази част от мозъка ни, наречена хипоталамус, свързана с паметта, като че ли е истинската причина да забравяме. според тях, най-вероятната причина за това се крие в липсата на свободно място. Мозъците ни се опитват да разчистят по-безполезната информация, за да направят място за по-важни неща.

"Винаги се възхищаваме на тези хора, които с лекота побеждават в игри с любопитни факти, но смисълът на паметта не е да може да помни кой печели купата Стенли през 1972 г.", отбелязва професор Блейк Ричардс от Университета на Торонто, водещ автор на изследването.

"Смисълът на паметта е да ни направи интелигентни хора, които могат да вземат решения с оглед на обстоятелствата и важен аспект, който би ни помогнал да направим това, е да можем да забравим някаква информация".

Това е излагано като хипотеза и преди. Още през 2007 г. изследователи използват магнитен резонанс за да проследят мозъчната активност на 20 здрави възрастни, докато те изпълняват прост тест за памет. Този тест показал, че хората по-добре запомнят противоречива информация, а не повтаряща се или лесна информация.

"Процесът на забрава има важно предназначение", коментира преди 10 години Майкъл Андерсън от Университета на Орегон пред изданието New Scientist. "Това, което тези момчета са направили, ясно определя невробиологичната основа за този процес".

В по-ново изследване Ричардс, заедно със своя колега Пол Франкланд не представят нови експериментални доказателства. Вместо това те провеждат метаанализ на вече публикувани статии, за да направят изводите си. Те откриват достатъчно доказателства, подкрепящи идеята, че забравата е доста полезно нещо.

Има няколко ползи от това да забравяме. От една страна, мозъкът иска да се отърве от стара, безполезна информация, тъй като ако постоянно пазим стари неща, от които вече не се нуждаем, би било по-трудно да намерим място за нови, както и би ни било по-трудно да вземем конкретно решение.

Така че следващия път, когато не можете да си спомните нещо просто, не се тревожете. Мозъкът ви може просто да чака да се появи по-полезна информация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Александра Павлова

    1 0 Отговор
    Здравейте от началото на тази година имам следния проблем;Често забравям а не съм разсеяна и без някой да ми напомни забравям какво трябваше,да свърша.Някой може ли,да помогне?