Last news in Fakti

16 Юли, 2017 02:46 2 308 1

Гущер - голям, колкото мравка (ВИДЕО + СНИМКИ)

  • гущер-
  • мравка-
  • влечуго

Намирането на партньор е трудно, но за гущерите от рода Brookesia minima това се оказва предизвикателство.
Brookesia minima дълго време се смяташе за най-малкото влечуго в света, докато през 2012 г. беше описан дори по-малък вид, а именно Brookesia micra. И макар че не са най-малките гущери, те са толкова дребни, че са само малко по-големи от мравка.
Интересното при Brookesia minima е, че мъжките са значително по-малки от женските. Максималната дължина при женските е 3,4 см, а при мъжките едва 2,8 см.


Главата, гърба и опашката на малкото влечуго са светло сиви, въпреки че опашката става оранжева и след това жълтеникава към върха. Страничните части на тялото са светло кафяви, като често се забелязват тъмнокафяви петна. Крайниците на гущерчето са почти тъмнокафяви.
Намирането на партньор за тези дребосъци се оказва изключително трудно поради две причини. Първата е, че видът е застрашен, а втората е, че гущерчетата са толкова малки, че едва се откриват взаимно. Когато мъжкият попадне на потенциална партньорка, той се изкачва на гърба ѝ и се хваща здраво за нея - добра тактика, когато си малко влечуго в гигантска гора.


В ексклузивно видео режисьорите на Би Би Си успяват да заснемат срещата на две малки гущерчета от рода Brookesia minima на остров Мадагаскар, единственото място, където могат да бъдат намерени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Невена

    2 1 Отговор
    Ой много са сладички