20 Юли, 2017 18:18 12 784 14

Що за чудо превзе френските плажове? (СНИМКИ)

  • плажове-
  • крайбрежие-
  • брегове-
  • франция-
  • топки-
  • материал-
  • порести жълти топки-
  • неизвестен

Странните жълти порести топки се появиха по северните брегове на Франция и окупираха някои от най-атрактивните плажове

Що за чудо превзе френските плажове? (СНИМКИ) - 1

Стотици хиляди загадъчни порести жълти топки от неизвестен материал покриха плажовете на Северна Франция през последната седмица, предизвиквайки объркване и смут както сред жителите на района, така и сред почиващите туристи, съобщава френската редакция на новинарския сайт The Local.

Тези мистериозни неща, много наподобяващи гъби или парчета полиуретанова пяна, понастоящем са превзели бреговете на Ламанша в северния френски департамент Па дьо Кале.

От крайбрежния град Булон сюр Мер до близкия град Ле Туке, странните гъби, вече са колонизирали около 30 километра от бреговата линия, съобщава сайтът La Voix du Nord.

Що за чудо превзе френските плажове? (СНИМКИ)

За нашествениците, окупирали по-голямата част от най-атрактивните плажове в района, съобщиха от неправителствената екологична организация Sea-Mer Association.

Тонове от тайнствените жълти буци бяха изхвърлени на брега от вълните. Въпреки огромното им количество, местните власти не са сигурни нито какво представляват, нито от къде идват. Все пак в началото на седмицата бе потвърдено, че "доколкото е известно", те не представляват опасност за "общественото здраве, животните или растенията" в района.

Що за чудо превзе френските плажове? (СНИМКИ)

Все пак властите препоръчват на хората да подхождат предпазливо и да избягват контакт с веществото. Предупрежденията, обаче не спряха летуващите, уиндсърфистите или рибарите да влязат във водата и не попречиха на заниманията им.

И докато местната управа хвърля всичките си усилия да изчисти туристическите райони от порестите гъби, учените се опитват да разгадаят мистерията около състава на тези жълти топки, чрез всевъзможни опити и анализи.

Проби от тях са били изпратени в CEDRE (The Center for Documentation, Research and Experimentation on Accidental Water Pollution — Център за документиране, проучване и изследване на случайни замърсявания на водата), който трябва да открие произхода им в рамките на една седмица, съобщава La Voix du Nord.

Що за чудо превзе френските плажове? (СНИМКИ)

"Изглежда, че са някакъв петролен продукт", заяви пред френския телевизионен канал BFMTV Джонатан Еникар, президент на асоциацията Sea-Mer. "Може да идват от фабрика за полиуретанови изделия, които обикновено се използва в строителството и миризмата им много наподобява тази на парафина", допълва той.

Еникар обясни пред La Voix du Nord, че материалът е мазен на допир, но напомня малко на парчета полиуретанова пяна.

Една от теориите е, че странните топки може да са горещ грес, отделен при преработването на газове на лодка. При досега му със студената морска вода, той се втвърдява и се превръща в тези топки.

В писмо, изпратено по-късно тази седмица до Live Science, Еникар обяснява, че материалът, изхвърлен на брега по-скоро прилича на парафин, отколкото на полиуретанова пяна, каквото бе първоначалното му предположение.

Въпреки това тези жълти порести топки не се топят на слънце, както прави парафинът.

Що за чудо превзе френските плажове? (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Държавен департамент

    48 8 Отговор
    Това е работа на Путин!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 смока

    45 3 Отговор
    Само да не се появят на Слънчака че си е*а м...та
  • 3 Shmeker

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "Държавен департамент":

    Вероятно са самоунищожили се разузнавателни нано-роботи.
  • 4 Борис

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "Държавен департамент":

    Измислени от Путин ,произведени в северна Корея.
  • 5 Роман дизел

    27 6 Отговор
    Това е зрънчо за ручане. Ручайте франсетата ИДИЛ ви праща мезе.
  • 6 Ганьо

    12 4 Отговор
    Това е таковата от онова, ама не като другото....щото аз съм го виждал и е същото. И като таковата на онаковата такова таковата.....някой има ли семки и кво стана с Гошо, ша пие ли бира...а Иван опрай ли Гоуфа?!?!
  • 7 ДДД

    17 1 Отговор
    тоя чакъл отдолу плаж ли са го кръстили?
    какво пък и ние се наричаме европейска държава
  • 8 Чеп

    7 0 Отговор
    Ако е парафин, прайте свещи ве!
  • 9 orka

    27 0 Отговор
    ....По същото време някъде в северния атлантик мъжкият кит:
    - Бейби, беше невероятна. Изригнах, като вулкан.
  • 10 Грую

    7 0 Отговор
    Извънземни правят проучвателен сондаж или пък извънземен кораб си е изчистил тоалетните, като е минавал покрай Земята, като преди това капитанът на кораба е казал "Изхвърляте тоалетните тука. То и без това жителите на тази планета така са се о.рали, че въобще няма да забележат.
  • 11 ИИИИИИИИ

    6 1 Отговор
    морски пуканки с палмово масло
  • 12 вес

    3 1 Отговор
    Това са материализираните сексуални фантазии на Борисов
  • 13 Патето Яки

    1 0 Отговор
    Аки на инзвънземните, доказателство че те са тук.
  • 14 Демократ

    1 0 Отговор
    Делян П. се е изходил по голяма нужда