Last news in Fakti

29 Юли, 2017 05:46 9 427 2

Кои са 5-те най-полезни семена?

  • семена-
  • полезни-
  • здраве-
  • здравословно-
  • енергия-
  • хранене-
  • здравословно хранене

Семената източник на хранителни вещества, с високи концентрации на витамини, минерали, протеини, етерични масла и ензими

Кои са 5-те най-полезни семена? - 1
Снимки: shutterstock

Семената са изключително питателна и полезна храна. Те са не просто добавка към храната ви, но и източник на здраве, сила и енергия.

Вижте кои са петте най-полезни семена, които можете да започнете да добавяте към хранителния си режим, за да повишите както имунитета си, така и общото благосъстояние на организма.

Тиквени семки

Кои са 5-те най-полезни семена?

Тиквените семки са единственото алкално семе в нашето ежедневие със силно киселинна диета. Те могат да се консумират директно или да се добавят към салати, супи или ястия. Изключително богати на витамин Е, цинк, мед, желязо, калций, калий, фосфор, както и на моно и поли наситени мазнини. Поради високото съдържание на мазнини, тиквените семки са и доста питателен продукт, богат на протеини. Тиквените семки също така могат да помогнат в борбата с депресията. Химичен компонент L-триптофан е тайната съставка за стимулиране на настроението.

Ленено семе

Кои са 5-те най-полезни семена?

Лененото семе е надарено с изключителни лечебни и хранителни свойства. То може да подобри инсулиновата резистентност, да намали нивата на кръвната захар, със сърдечно-съдови заболявания и диабет, както и да ви предпази от рак на гърдата. Лековитата му сила се дължи основно на три съставки: Омега-3 есенциални мастни киселини — "добри" мазнини, които са доказали, че имат множество здравни ефекти. Всяка една супена лъжица ленено семе съдържа около 1,8 грама растителни омега-3 мастни киселини. Лигнани, които са известни както растителен естроген и имат антиоксидантни качества. Фибри — лененото семе съдържа както разтворими, така и неразтворими фибри. Само 2 супени лъжици смляно ленено семе ви набавя 3 г. протеин и 4 г. фибри — което е достатъчно добра новина.

Конопено семе

Кои са 5-те най-полезни семена?

Конопените семена съдържат всички онези 20 аминокиселини, включително девет незаменими аминокиселини, които организмът ни не може да произведе. В него има и много от простите протеини, които укрепват имунната ни система и отблъснат токсините. То е и най-богат растителен източник на есенциални мастни киселини, с повече есенциални мастни киселини, отколкото лена или от всякакви други ядкови или масла от семена. Да не забравяме също, че конопените семена са богат източник на полиненаситени мастни киселини, както и на фитонутриенти, с полезно действие за имунитета, кръвта, тъкани, клетки, кожа, органи и митохондрии.

Семена от чия

Кои са 5-те най-полезни семена?

Семената от чия са изключително хранителни, а освен това са и едни от най-добрите източници на фибри, които ще намерите — с 2 чаени лъжички си набавяте около 11 г. Те са част от традиционното меню на индианците, които ги използват за увеличаване на издръжливостта си и за подобряване на енергийния баланс в организма си. Те съдържат алфа линоленова киселина и ненаситените мастни киселини омега-3, от които се нуждае тялото ни, за да бъде здраво. Също така, те са богато на антиоксиданти, които защитават клетките ни от свободните радикали и ги възстановят от увреждания.

Семена от нар

Кои са 5-те най-полезни семена?

Семената на нара са богат източник на антиоксиданти, борещи се със свободните радикали, които причиняват преждевременно стареене и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Консумацията на нар може да предотврати втвърдяването на артериалните стени с излишни мазнини и да ги зареди с антиоксиданти. Семената на този плод са богати на фитохимикали, съединения на растителна основа, които допринасят за добър имунитет и общо здравословно състояние. Те също така могат да помогнат за намаляване на риска от рак и сърдечни заболявания.
Семената на нара дават на организма и големи количества витамини С калий и са добър източник на фибри. Нарът може да намали щетите върху хрущяла при артритни заболявания. Този плод има способността да намаляват възпалението и да се бори с ензимите, които разрушават хрущялите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    19 2 Отговор
    6. Мъжко семе. Помага на жените за много неща.

    Коментиран от #2

  • 2 Авита

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    О... ДА ! Това е вълшебство!!!...