2 Август, 2017 06:31 2 716 0

Алкохолът ли е новото лекарство?

  • алкохол-
  • диабет-
  • диабет тип 2-
  • пиене-
  • полезно

Хората, които пият от три до четири пъти седмично, са по-малко склонни да развият захарен диабет тип 2 (инсулинонезависим захарен диабет), отколкото тези, които не пият никакъв алкохол, съобщава Би Би Си.

Хората, които пият от три до четири пъти седмично, са по-малко склонни да развият захарен диабет тип 2 (инсулинонезависим захарен диабет), отколкото тези, които не пият никакъв алкохол, съобщава Би Би Си.

Медията се позовава на датско проучване.

Експертите побързаха да предупредят, че резултатите от проучването нямат за цел да подтикнат хората да пият повече от препоръчаното. Те припомниха, че прекомерното консумиране на алкохол може да допринесе за редица други сериозни заболявания, включително някои видове рак, както и сърдечни и чернодробни заболявания.

Учените изследвали повече от 70 000 души, като вниманието им било насочено главно към това колко често приемат алкохол и в какви количества. След около пет години участниците в проучването били подложени на здравословни изследвания. Оказало се, че 859 от мъжете и 887 от жените развили един от двата типа диабет, като голяма част от тях не били големи фенове на алкохола.

След редица изчисления изследователите стигнали до заключението, че умереното пиене в рамките на 3-4 пъти седмично, намалява риска от диабет при жените с 32%, а при мъжете – с 27%, в сравнение с хората, които пият алкохол само един път в седмицата или не пият изобщо.

Проф. Ян Толструп, от Националния институт по обществено здраве на Университета на Южна Дания, който ръководи изследването, заяви: „За предпочитане е да пием алкохол на няколко порции, отколкото на веднъж.“

Консумирането на някои видове алкохол се оказало доста желателно. Според изследователите например, заради съдържанието си на полифеноли, виното е особено полезно за организма и играе важна роля в разграждането на кръвната захар.

От проучването станало ясно и, че не всички видове алкохол имат същият ефект върху двата пола. Мъжете, които пият от една до шест бири седмично понижават риска от диабет с 21%, в сравнение с тези, които не пият. Подобни ефекти обаче не се наблюдават при жените. Междувременно, високият прием на спиртни напитки сред нежния пол сякаш значително увеличава риска от заболяването, но няма видим ефект при мъжете.

Проф. Толструп и неговият екип решили да използват същото проучване, за да изследват останалите ефекти от консумирането на алкохол. Те открили, че умереното пиене няколко пъти седмично може да понижи риска от сърдечно-съдови нарушения, като инфаркт и инсулт. Консумацията на алкохол обаче увеличавала риска от развитие на стомашно-чревни заболявания, като алкохолна болест на черния дроб и панкреатит.

"Алкохолът е свързан с около 50 различни заболявания, затова не казваме „наливай се с алкохол до пръсване“.“, каза проф. Толструп в изявление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА