Last news in Fakti

6 Август, 2017 14:57 7 604 5

3 грешки, които допускаме, когато не можем да заспим

  • спане-
  • алкохол-
  • хапчета-
  • грешки-
  • сън-
  • здраве
3 грешки, които допускаме, когато не можем да заспим - 1
Снимка: shutterstock

Някои хора са късметлии, че могат да заспят няколко минути, след като допрат глава до възглавницата. Ако обаче не сме сред тях, заспиването може да бъде мъчителен и продължителен процес. В тези случаи често прибягваме до различни методи за по-бързо заспиване. Проблемът е, че някои обичайни съвети и навици, които се смятат за стимулиращи съня, всъщност могат да имат обратен ефект.

Ето кратък списък с някои от вредните ежедневни привички, които са във вреда на заспиването.

1. Прием на сънотворни медикаменти
Това е най-голямата ирония – същите лекарства, продавани, за да ни помогнат да спим по-добре, всъщност могат да възпрепятстват нощната почивка. Причината е, че няма сигурни доказателства, че хапчетата за сън повишават качеството на съня до голяма степен. Според данни на проучвания заспиването се ускорява само с няколко минути.

Това е много важно, тъй като качеството на съня е от основно значение, за да можем да презаредим и да се събудим освежени.

2. Нямаме график на съня
Макар да звучи като логичен съвет, подобно на „яж, само когато си гладен“, лягането в различен час всеки ден може да доведе до нарушения на съня с течение на времето. Това е голям проблем сред хората на възраст между 20 и 40 години, тъй като телата им изглеждат в състояние да се справят с липсата на режим.

3. Пием алкохол
Много хора използват алкохола като начин да се приспят, като повечето от тях твърдят, че помага да се отпуснат и да заспят по-бързо. Макар това да е вярно в краткосрочен план, не е от полза в дългосрочен. Въпреки че помага да заспим по-бързо, отколкото когато сме трезви, алкохолът вреди на качеството на съня, което ни пречи да се чувстваме отпочинали и свежи на сутринта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 алкохолът вреди

    3 5 Отговор
    ХОРА! Бухам от 6 години РЕМЕРОН (мертозопин) по цяла таблетка преди сън - в началото за 4-5 месеца умирах в кревата и едвам ставах, обаче пустата му резистенция ме накара да увелича дозата, ТВА ЧУДО ДЕЙСТВА КАТО ВИАГРА!!!!! Нема вечер дето дане съм направил жената "ДЕВЯТЫЙ ВАЛ" (Айвазовски) - не че тоя смешник е големия художник ама "9 вал " си е КАРТИНА! Ама и жената е украинка та дилемата е - тва или онова... ХЕЛП!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "алкохолът вреди":

    ти на кога ги пускаш тези лъжи
    хем взимаш хапче ЗА СЪН хем си тигър
    и КОЙ ТИ КАЗА ЧЕ ИВАН АЙВАЗОВСКИ НЕ Е ХУДОЖНИК
    ТОВА Е НАЙ ДОБРИЯ МАРИНИСТ В СВЕТА
  • 5 Марийка

    0 0 Отговор
    Има си народно лекарство - броене на овце.
    Броиш овцете и като стигнеш до коча вече си заспала.