13 Август, 2017 12:32 3 215 1

Честит празник на всички левичари!

  • левичари-
  • лява ръка-
  • международен ден-
  • 13 август

Днес отбелязваме Международния ден на левичарите

Честит празник на всички левичари! - 1
Снимки: shutterstock

На 13 август отбелязваме Международния ден на левичарите.

Началото на този ден е поставено през 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на хората, които си служат по-умело с лявата ръка, като писането не е единственият знак, че някой е левичар.

Левичарите си служат с лявата ръка, когато правят повечето неща. Някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности.

Около 10% от населението на земята са левичари.

Честит празник на всички левичари!

Счита се, че има повече мъже, отколкото жени, които си служат по-добре с лявата ръка.

Докато 95% от десничарите използват дясното полукълбо на мозъка си за говорене, при левичарите това е по-променливо. Някои наистина използват дясната за говорене, други лявата, а трети – и двете.

Сканирания на мозъка потвърждават разлика между мозъците на левичари и десничари. Мозъкът на десничар е по-специализиран, като точна порция от мозъка е предназначена за определено действие. Специализацията е много по-малка при мозъците на левичарите.

Доказано е, че левичарите се възстановяват от удари по-бързо от десничарите.

Учените преди са вярвали, че изборът за доминиращата ръка се получава по наследство. Изследване през 1998 г. разкрива, че ако двамата родители са левичари, има само 26% шанс детето да е левичар. Това показва, че гените може да не играят толкова голяма роля при избора на доминантна ръка.

Тъй като в повечето езици посоката на писане е от ляво на дясно, писането е много по-лесно за десничари, отколкото за левичарите, тъй като за тях би било по-лесно да се пише от дясно наляво.

Сред най-известните левичари са: Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, кралица Виктория, Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън, Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен, Бил Гейтс, Анджелина Джоли и Робърт де Ниро.

Честит празник на всички левичари!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо от мала фуча

    1 0 Отговор
    всички изброени са евреи!