Last news in Fakti

15 Август, 2017 05:45 3 997 5

14 храни, които ви карат да огладнявате

  • храни-
  • огладнявате-
  • глад-
  • апетит-
  • затлъстяване-
  • трупане на килограми
14 храни, които ви карат да огладнявате - 1
Снимки: shutterstock

Чувствате ли глад? Значи трябва да хапнете нещо. Но какво ще стане, ако храната, която ядете, всъщност не засища глада ви, а ви направи по-гладни, отколкото сте били преди? Това е въпрос, който се среща много по-често отколкото вие си мислите.

"Гладът е резултат от много сложни взаимодействия, които се появяват в стомаха, червата, мозъка, панкреаса и кръвоносната система", обяснява специалистът в борбата с килограмите - д-р Сю Декотис.

Логично е повишената консумация на храна да доведe до напълняване и дори до затлъстяване.

Ето списък с храни, които ви карат да огладнявате и да искате още и още храна. Именно тях трябва да избягвате, ако искате да се отървете от чувството на непрестанен глад и да спрете да качвате килограми.

14 храни, които ви карат да огладнявате

Зърнени закуски и преработени зърнени храни

Преработените зърнени храни и зърнените закуски, които приемаме за чудесна и хранителна закуска, всъщност повишават нивата на кръвната захар. Те реално отнемат енергията ни и ни карат да искаме повече храна само час след като сме ги изяли.

Солени храни

Солените храни, като чипс или продукти, съдържащи мононатриев глутамат, и могат да ни накарат да ядем повече. Те лъжат вкусовите ни рецептори и са като наркотик.

Алкохол

Алкохолът може да ни накара да отпуснем края и да се отдадем на храни, които обикновено не ядем. Освен това консумацията, сама по себе си, кара хората да огладняват.

Диетични продукти

Диетичните продукти не ни помагат да отслабнем. Те всъщност причиняват наддаване на теглото, защото съдържат изкуствени подсладители, като аспартам. Той се слага още в диетични сосове и храни, които тайно увеличават мотивацията ни да ядем повече.

Дъвка

Вярвайте или не, дъвката наистина ни прави по-гладни. Според проучване, вместо да потиска апетита, тя може да накара хората да ядат повече нездравословна храна, като бисквити, чипс и бонбони.

Трансмазнини

Трансмазнините имат вкус, който ни кара да искаме повече, като същевременно увеличава и риска от сърдечни заболявания. Трансмазнините се намират в хидрогенирани растителни масла, пържени храни, пуканки, консерви, пици, пайове, кейкове и др.

Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза

Той се съдържа в преработените храни, разстройва метаболизма и забавя лептина (хормон, който играе ключова роля в регулирането на приема и разхода на енергия в организма), който ни казва кога сме сити.

Китайска храна

Не си ли мислите, че китайската храна ви прави по-гладни? Това може да се дължи на високия гликемичен товар, според chinesequest.com. Той увеличава инсулина, вие се засищате бързо, но след това пада бързо и сте гладни отново.

Рафинирана захар

Рафинираната захар, открита в продукти, като сладкиши и бисквити, може да предизвика пикове и спадове на кръвната захар, водещи до силен глад.

Плодов сок в кутия (от магазина)

Много от плодовите сокове, закупени от магазина, не предлагат никакви хранителни ползи. На тези сокове са им премахнати влакнините, които са ни необходими. Освен това те предизвикат бързо покачване на кръвната захар и ни карат да огладняваме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт 1

    5 1 Отговор
    Храната ,която трябва да се консумира трябва да бъде колкото се може по - малко обработена и натурална !
    Природата ни е дарила с разнообразие и имаме избор...
  • 2 FUCK OF

    6 1 Отговор
    ПРАВИЛНОТО И ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ СЪЧЕТАНО С ПОВЕЧЕ ДВИЖЕНИЕ,ИМА ОТЛИЧЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ НАШЕТО ЗДРАВЕ.....
    ДОРИ САМО ХОДЕНЕТО ПЕША Е ОТ ПОЛЗА...

    Коментиран от #3

  • 3 Факт 1

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "FUCK OF":

    Перфектната комбинация !
    Подкрепям!
  • 4 Алфа Ромео

    1 1 Отговор
    Най-вкусните храни са най-вредни за съжаление, а за още по-голямо съжаление не си падам много по плодове и зеленчуци, те ми действат зле на гастрита, засега теглото ми е в нормата.
  • 5 Весело

    0 1 Отговор
    Във връзка с многобройните запитвания, издателите на книгата "Вкусна и здравословна храна" съобщават, че второто преработено издание ще съдържа вече две отделни глави: "Вкусна храна" и "Здравословна храна" :)