14 Август, 2017 15:45 9 611 1

Гигантските ленивци - строители на мега структури (СНИМКИ)

  • дупки-
  • ленивци-
  • тунели-
  • скали-
  • гигантски-
  • бразилия-
  • скали

Огромните мистериозни тунели и дупки в Южна Америка се оказват дело на тези изчезнали гиганти

Гигантските ленивци - строители на мега структури (СНИМКИ) - 1

През последните десет години в южната и югоизточната част на Бразилия са открити над 1500 големи дупки, издълбани в скалите. Заради структурата, формата и вида им, учените предполагаха, че те са били направени от огромни, изчезнали от лицето на Земята, бозайници. Но едва сега, става ясно кое животно всъщност е създало тези дупки, тунели и проходи.

Близо до град Ново Амбурго, Бразилия, има достатъчно големи тунели, през които да мине автомобил. Те не са били изваяни нито от човешка ръка, нито от течаща вода, а от древните гигантски ленивци преди около 8-10 хиляди години.

Гигантските ленивци - строители на мега структури (СНИМКИ)

След като не открили обяснение за произхода на огромните дупки в скалите, наблюдателните учени забелязали нещо необичайно по стените им — дълбоки следи от нокти личат в каменните стени и тавани на тунелите. Древните гигантски ленивци са основният заподозрян за създаването на тези палеодупки.

Гигантските ленивци - строители на мега структури (СНИМКИ)

Последното изследването на бразилските учени, които проучват и изучават мистериозните скални дупки и пещерни, е публикувано по-рано тази година в списание Ichnos.

Хората знаят за съществуването на тези структури от около 100 години, но тогава учените предполагали, че те са дело на първите хора, населявали района. До 2010 г. никой не обръщал внимание на странните тунели. Тогава Амилкар Адамий, геолог от бразилската геоложка служба, решава да изследва една пещера в щата Родония, в северозападната част на Бразилия.

Гигантските ленивци - строители на мега структури (СНИМКИ)

Оказало се, че тя е най-голямата в страната, над два пъти по-голяма от втората по големина. Той отишъл да изследва тунела, смятайки, че се дължи на някакъв геологичен процес. Но когато го видял със собствените си очи, решил че няма естествен процес, който да създаде такова нещо. Той проучил пещерата сантиметър по сантиметър, опитвайки се да определи какъв геологичен процес я е създал, но в крайна сметка потвърждава, че изобщо не изглежда естествена.

Гигантските ленивци - строители на мега структури (СНИМКИ)

Хайнрих Франк, професор във Федералния университет в Рио Гранде в Бразилия, също се натъква на такава пещера, докато обикаля строителен обект в най-южния край на страната, близо до град Ново Хамбурго. Той също бил озадачен от структурата и заедно с екип от изследователи започнали да проучват пещерата. Така се натъкнали на още около 1500 такива тунели в района на Рио Гранде до Сул.

Гигантските ленивци - строители на мега структури (СНИМКИ)

"Не знаех, че има такова нещо като палеодупки", разказва Франк пред Discover. "Аз съм професор геолог и никога не бях чувал за тях. В света няма геоложки процес, който да произвежда дълги тунели с кръгло или елиптично напречно сечение, които завиват и се издигат и спускат и с белези на стените. За повечето фосилни гръбначни животни разполагаме само с кости и никаква информация за начина им на живот, поведението им, дали са живеели сами или на групи и т.н. В палеонтологията много рядко се открива подобна информация за изчезналите видове", казва още професорът.

Гигантските ленивци - строители на мега структури (СНИМКИ)

Междувременно учените стигнали до извода, че дупките са изкопани от древните гигантски ленивци — големи, колкото африкански слон — които са живели преди около 10 000 години или вече изчезнали броненосци, които вероятно са работили на групи, за да прокопаят тунелите.

И макар спорът за точния вид на животното да продължава да се разисква, всяка една от страните в него е съгласна, че тези създания са били огромни.

Гигантските ленивци - строители на мега структури (СНИМКИ)

Откритието изглежда дава отговор на един от най-старите въпроси в палеонтологията, свързан с мегафауната, която е населявала планетата в периода на Плеистоцена - от преди около 2,5 милиона години до преди 11700 години, а именно: къде са се криели тези гиганти и какви са били техните жилища?

Екипът на Франк открива много от големите дупки на участък дълъг стотина метра и разклоняващ се в различни посоки. Най-големите са дълги около 600 метра, високи около 1.5 метра и варират от 1 до 1.5 метра ширина. Това означава, че за да ги направят, животните са изкопали приблизително 4000 тона пръст.

Това (заедно с отличителните следи на нокти, останали в стените на тунелите) сочи, че гигантските ленивци са техните създатели. Дори и така, екипът смята, че като се има предвид огромната работа, необходима за построяването им, са били необходими няколко поколения животни да работят неуморно, за да прокопаят тази огромна дупка.

Гигантските ленивци - строители на мега структури (СНИМКИ)

По-голямата част от тези палеодупки са открити в щатите Рио Гранде и Санта Катарина, и двете в южна Бразилия. В северната част на Бразилия или други южноамерикански държави са намерени много малко такива дупки. Това означава, че гигантските ленивци, които са изкопали тези проходи, са имали доста ограничен ареал. Но, разбира се, може да се окаже, че в други райони има дупки и ние просто не сме ги открили.

Гигантските ленивци - строители на мега структури (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МПФ

    34 1 Отговор
    къде са сега тези работливи гадинки, да ги наемем да ни прокопаят метрото в софия и тунела под шипка без далавери :)