Last news in Fakti

17 Август, 2017 14:54 9 974 5

Протеинови шейкове убиха културистка

  • културистка-
  • почина-
  • прекомерно количество-
  • австралия-
  • протеини-
  • заболяване-
  • разстройство на метаболитния цикъл на уреята

Жената колабирала в дома си и два дни по-късно починала

Протеинови шейкове убиха културистка - 1

Културистка почина, след като предозира с протеинови напитки, съобщават австралийски и американски медии.

25-годишният Мейгън Хефърд от Западна Австралия починала вследствие на прекомерното количество протеин, които тялото ѝ не могло да преработи правилно, съобщава Yahoo 7 News.

Без да подозира, че страда от рядко заболяване, младата жена започнала специална протеинова диета, с чиято помощ трябвало да влезе във форма по-бързо. Заради специфичното си заболяване обаче, консумацията на твърде много протеин, под формата на шейкове, протеинови добавки и пакетирани храни се оказало не само опасно, но и фатално, пише New York Post.

Хефърд била открита в безсъзнание в апартамента си и незабавно отведена в болница. Там лекарите обявили мозъчната ѝ смърт, а два дни по-късно умряло и тялото ѝ.

След смъртта на младата жена лекарите открили, че тя има рядко заболяване, наречено разстройство на метаболитния цикъл на уреята, което се отразява на начина, по който тялото разгражда протеините.

Sneaky 📸

A post shared by • MEEGAN HEFFORD • (@meeganheff) on May 22, 2017 at 6:32am PDT

Какво представлява разстройство на метаболитния цикъл на уреята?

Когато приемаме протеини, нашият организъм ги разгражда до техните основни градивни елементи, наречени аминокиселини. След като вземе онова, от което се нуждае, тялото превръща останалите аминокиселини в азот, който се изхвърля от организма. За да се отстрани азота, ензимите превръщат химикала в съединение, наречено урея, в процес, наречен цикъл на уреята. След това веществото се отделя от тялото чрез урината.

Но при страдащите от това рядко здравословно състояние, тялото не може разгражда правилно протеините и това води до натрупване на амоняк в кръвоносната система и в мозъка.

Разстройството на метаболитния цикъл на уреята се предизвикват от дефекти в един от шестте ензими в тялото, отговорни за превръщането на азота в урея, съобщава GARD. Нарушенията са генетични, което означава, че се предават от родител на дете.

Нарушенията на урейния цикъл са изключително редки и засягат едва 1 на 35 000 души.

Симптомите обикновено се появяват в първите 24 часа след раждането и през детството, но те могат да се проявят и на по-късен етап.

Протеинови шейкове убиха културистка


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мечоши Пуханага

    4 2 Отговор
    Културистка?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 James

    9 4 Отговор
    Пак кандидати за наградите Дарвин. По цял свят глупаци умират от аспирин, от витамини, даже и от препиване с вода.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гега

    10 2 Отговор
    Е жената ако не се е изследвала за едно от хилядите редки заболявания, които може всеки човек да има по някаква случайнсот, как да разбере че не трябва а? Или дай да се изследваме постоянно за всичко и да висим в болницата нон стоп? Мир на праха ѝ! И да термина си е културистка.