Last news in Fakti

19 Август, 2017 16:06 3 467 0

Българчето, родено в небето, получи уникален акт за раждане

  • самолет-
  • новорено-
  • бебе-
  • полет-
  • акт за раждане-
  • българче-
  • уникален-
  • пазарджик

Малкият Николай е първото българче, родено на борда на самолет

Българчето, родено в небето, получи уникален акт за раждане - 1

Малкият Николай, който в края на юли се роди неочаквано на борда на самолет на авиокомпания Lufthansa, пътуващ от Богота до Франкфурт, получи своя акт за раждане.

Документът, който удостоверява раждането на детето и съдържа неговите данни, е уникален и единствен по рода си в България. Той е бил съставен в българското посолство в Лондон, а след това изпратен в България, където е издадено и оригиналното Удостоверение за раждане на малчуганът, чиято майка е с адресна регистрация в Пазарджик.

В акта за раждане на Николай, който се появи на бял свят на височина от около 11 800 метра при 49 градуса северна географска ширина и 21 градуса западна географска дължина на 26 юли, не фигурират населено място, община и област, както за всички останали българчета, родени у нас или в чужбина, съобщава БНТ.

В графата "място на раждане" е вписано Международно въздушно пространство, координати 49 градуса на север, 21 градуса на запад, самолет на Lufthansa.

При пресъставянето на акта за раждане у нас се появил проблем със софтуера.

"Нашият програмен продукт като максимум позиции, които можем да достигнем при набирането е 30. А в акта, който ни беше предоставен от посолството, позициите са 76", обясни Татяна Папазова от дирекция "Гражданска регистрация на населението" в Пазарджик.

Наложило се актът да бъде пресъставен със съкращения.

"Този акт беше съставен на принципа на деца, родени по време на пътуване с кораб. По същия принцип", добавя още Папазова.

Малкият Николай е първото българче, родено във въздушното пространство. Това е и причината за неговия акт за раждане да се подходи като към изключителен случай, тъй като законът не предвижда подобна ситуация.

Николай и родителите му към момента остават да живеят в Пазарджик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА