20 Август, 2017 16:04 2 430 0

Животът на Земята идва от ледовете, не от водата (ВИДЕО)

  • живот-
  • планета-
  • живи организми-
  • възникнал-
  • земя-
  • милиони години-
  • учени-
  • австралия

Преди появата на първите животни на Земята, планетата ни е приличала на "Снежна топка"

Животът на Земята идва от ледовете, не от водата (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Преди 700 милиона години Земята е била скована от жестока и непрестанна зима. Снегът и ледът са се простирали по цялата повърхност на планетата ни, като дори на екватора е имало места с дебелина на ледената покривка от около километър. Съвсем скоро, след този мразовит момент от историята на Земята, на нея се появяват първите многоклетъчни организми.

Едно изследване, публикувано в списание Nature, предоставя най-силното доказателство, че двете събития са свързани.

Животът на Земята идва от ледовете, не от водата (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

Изследователите анализират древни австралийски скали и откриват, че потокът от хранителни вещества, който е бил освободен при размразяването на земята и смилането на скалите от оттеглящите се ледници е довело до огромен разцвет на водораслите.

А водораслите са осигурили храната, необходима за развитието на живота на животните преди 650 милиона години.

Дълго времето учените не разбираха защо в продължение на много дълго време, около два милиарда години, на Земята съществуват само едноклетъчни организми и какво се е променило, давайки тласък на еволюцията на растения, животни и в крайна сметка — на нас, хората.

Сега учените откриха доказателства, че първите водорасли са се появили почти едновременно с първите многоклетъчни същества чрез изучаване на седиментните скали, образувани преди около 660 милиона години на дъното на първичния океан на мястото, където в бъдеще ще възникне централна част на Австралия.

Животът на Земята идва от ледовете, не от водата (ВИДЕО)
Тази капчица масло съдържа молекули от бактерии, водорасли и животни на възраст повече от 600 милиона години. Снимка: Australian National University

В тези скали изследователите намериха достатъчно голямо количество молекули стероиди, които се съдържат в големи количества в клетките на животните и растенията, но отсъстват в клетъчните стени на прокариотите — примитивни организми с клетки без ядро, включващи фотосинтезиращите цианобактерии и археите.

Седиментите, проучвани от изследователите, са образувани по времето, когато Земята е започнала постепенно да се размразява преди около 850 милиона години. Учените смятат, че причината за това е била появата на първите фотосинтезиращи организми, които са изчистили атмосферата на планетата от парникови газове.

Когато Земята започнала да се размразява, в океаните попада огромно количество фосфор и други хранителни вещества от скалите, смлени от оттеглящите се ледници. Този фосфор, според учените, е помогнал на планктонните водорасли да надделеят над фотосинтезиращите бактерии и да задейства самоподдържаща се реакция, заради която нивото на СО2 в атмосферата на планетата е почти непроменен през последните 550 милиона години.

Всички това довежда до разцвета на многоклетъчния живот на планетата, благодарение на което са се появили и съвременните животни и хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА