7 Септември, 2017 16:46 3 158 7

Алкохолът руши мозъците ни по различен начин

  • алкохол-
  • мозък-
  • мозъчна дейност-
  • руши-
  • различно-
  • мъже-
  • жени-
  • според пола-
  • изследване

Екипът измерва електрическата и химическата активност в човешкия мозък и открива някои несъответствия между мъжете и жените

Алкохолът руши мозъците ни по различен начин - 1
Снимка: shutterstock

Продължителната и редовна употреба на алкохол намалява електричната и химичната активност на мозъка и причинява увреждания. Това твърдят група европейски фармаколози и психиатри в своето ново изследване, представено на конференция на Европейската колегия по невропсихофармакология, която се състоя тази седмица във Франция.

В представения доклад за влиянието от продължителната употреба на спиртни напитки върху организма на мъжете и жените, се посочва, че мозъчните клетки на младите мъже и жени могат да бъдат повлияни по различен начин от алкохола, при хроничната му употреба, пише списание Forbes.

Учените заключили, че дори незначителният, но постоянен прием на алкохол може да доведе до развитие на невродегенеративни заболявания и буквално да лиши човека от интелект. Оказва се обаче, че въздействието на алкохола е различно при представителите на силния и слабия пол.

Към момента не е съвсем ясно как точно промените в мозъка, причинени от употребата на алкохол спомагат за появата на поведение като неутолима жажда, зависимост или въздържание, но изследователите имат някои предварителни предположения.

Проучването все още не е публикувано в научните издания, така че трябва да се приема като предварително.

Участниците са били 11 мъже и 16 жени на възраст между 23 и 28 години, които, макар да не са били алкохолици, са пиели редовно през последните 10 години, което ги поставя в категорията "тежки" пиячи. За контролна и отправна точка, при определянето на резултатите в изследването, учените използвали хора, които твърдят, че пият малко и в редки случаи или изобщо не употребяват алкохол.

В рамките на продължителни тестове и изследвания учени от Финландия установили, че алкохолът "промива" мозъците на мъжете и жените от различни вещества. При употреба на алкохол мъжкият мозък е лишен от двата рецептора на гама аминомаслена киселина, а женският — само от единия от тях.

Освен това, проучването установява, че алкохолизмът при мъжете по-лесно се подава на лечение в сравнение с този при жените. Това е интересно от гледна точка на невробиологията, тъй като при мъжете намаляването на мозъчната активност се проявява далеч по-силно.

Изводите, до които учените са достигнали и резултатите от тях, показват, че лекарите и фармаколозите трябва да вземат под внимание половите различия при разработването на съвременни препарати за лечение на алкохолизъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 СвръхАз

    4 1 Отговор
    Личи ти...може да е наследствено..
  • 3 XaXo

    12 2 Отговор
    Истина ви казвам - Алкохола убива нервните клетки. Остават само спокойните!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Радо

    4 2 Отговор
    Алкохолът ми отваря чакрите, пренася ме в други матрици и измерения, даже повечето жени ми харесват, а ако съм тавряз някои не бих ги погледнал...с което си обяснявам Теорията на Относителността.
  • 6 Сливка

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чепа":

    И на мен..И...
  • 7 Stefko 88

    4 0 Отговор
    Ако е така защо повечето в БАН са алкохолици?