Last news in Fakti

8 Септември, 2017 14:11 16 463 14

Ким Чен-ун закъсня, друг вече опустошава Гуам

  • остров гуам-
  • гуам-
  • кафява дървесна змия-
  • инвазивен вид-
  • инвазивен хищник-
  • унищожи-
  • птици-
  • дървета-
  • семена

Островът, със стратегическо значение за САЩ, е изправен пред ужасяваща заплаха

Ким Чен-ун закъсня, друг вече опустошава Гуам - 1
Snimki: shutterstock

Тропическият остров Гуам, заплашен от ядрените ракети на Северна Корея, вече е изправен пред опустошение, заради инвазивен вид змия.

Запрахите на Ким Чен-ун да унищожи американската военна база в Гуам, станаха причина за толкова сериозна ескалация на напрежението, че светът заговори за опасността от започване на ядрена война.

И докато агресивната и войнствена реторика на севернокорейския диктатор накара Вашингтон да вдигне армията си в повишена бойна готовност, една змия, прокрадваща се тихомълком между дърветата, вече е довела до криза на острова.

Инвазивната кафява дървесна змия (Boiga irregularis), доказа в какъв разрушителен хищник може да се превърне, когато попадне в деликатна среда, където местните създания не са развили защитни механизми, чрез които да оцелеят.

Ким Чен-ун закъсня, друг вече опустошава Гуам

Откакто се е появила за пръв път на стратегически разположения остров в края на Втората световна война, тя е унищожила 10 от 12-те местни вида птици, а останалите два са заплашени да ги последват съвсем скоро.

Един от тези видове е плодовият гълъб Мариана.

Ким Чен-ун закъсня, друг вече опустошава Гуам

Сега опустошителните сили на австралийската кафява дървесна змия заплашват да унищожат горите, в които птицата живее.

Нови академични изследвания разкриват как апетитът на ненаситната змия е на път да унищожи не само обитателите на острова, но и растителните видове, които разчитат на птиците да разпространяват семената им.

Халдре Роджърс, асистент в щатския университет в Айова, и Елизабет Вандраг, постдокторант по екология в Университета в Канбера, изучават как растат семената на дървета в Гуам в сравнение с тези от близките острови, на които змията отсъства.

Изследванията им, публикувани в сборника на Националната академия на науките, показват как дървесните видове на околните острови са удвоили броя си, благодарение на покаралите фиданки, за разлика от онези, които растат на Гуам.

Ким Чен-ун закъсня, друг вече опустошава Гуам

"Загубата на местните видове птици е предизвикала неочаквани промени в горите на Гуам", пишат изследователите в статията си за водещото академично списание The Conversation.

"Намалява както създаването на нови дървета, така и тяхното разнообразие. Тези промени показват как един инвазивен хищник може да промени съществено, макар и непряко цялата екосистема."

Птиците имат жизненоважна роля за запазването на гората в тропиците, където до 90% от дърветата разчитат на животни, хранещи се с плодовете им, да пренасят техните семена към нови свежи места.
В Гуам обаче не е така. На този остров семената на дърветата падат направо в земята, където шансът да покълнат намалява драстично.

Ким Чен-ун закъсня, друг вече опустошава Гуам

"Най-общо казано, около 70% от дървесните видове в Гуам разчитат на птиците да разпространяват семената им. Изследванията показват, че смъртта на птиците, причинена от кафявата дървесна змия, е намалила създаването на нови дървета с 61-92%, в зависимост от вида. Това показва, че много видове дървета на острова са изправени пред сериозна заплаха от изчезване, което от своя страна застрашава видовото разнообразие на горите в Гуам", предупреждават учените в последната си статия.

И докато военни и политици от цял свят са вперили погледи в Пхенян, след теста на последната водородна бомба, причинила както сеизмични, така и дипломатически трусове по високите етажи на властта по цял свят, Гуам, със своята изключително важна роля за американското присъствие в Далечния изток, вече е претърпял природно бедствие, което е способно да унищожи изцяло крехката му екосистема.

Ким Чен-ун закъсня, друг вече опустошава Гуам

Въпреки че инвазивните хищници представляват реална опасност за много екосистеми по света, особено за островите, ситуацията в Гуам е станала изключително крайна. Може би никъде другаде в света не е имало такива драматични загуби на местна фауна заради инвазивен вид. И докато изчезването на местните видове птици е явният, директен резултат от появата на змията, то косвените щети, причинени в резултат на инвазията, промъквайки се през екосистемата, започват да се проявяват и могат да се окажат също толкова катастрофални", пишат като заключение авторите.

Ким Чен-ун закъсня, друг вече опустошава Гуам


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Японеца

    68 16 Отговор
    Пуснете таралежи некадърници задокеански!
    Освен да убиват индианци и азиатци нищо друго не правят.
    А, забравих и хартийки печатат!

    Коментиран от #3, #8, #13

  • 2 Антро

    65 2 Отговор
    А какво да кажем за инвазивните видове налазващи Европа внасяни и отглеждани от толерастите !!! Ако хората поне малко се вглеждаха и учеха от природата нещата нямаше да са толкова на зле !

    Коментиран от #14

  • 3 Гост

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "Японеца":

    Браво, ти откри топлата вода никой малоумен американец не се е сетил за таралежи. Може да пуснат също кралска кобра или месоядни костенурки или медоеди, а щетите които те ще причинят ще ги борят с други пак и също толкова инвазивни видове.
    Само като пример за такива са:
    - козите на островите Галапагос, морските звезди край бреговете на Хавай, лисиците и котките в Австралия; мускусните плъхове и енотите в Европа и още, и още.
  • 4 Дедо ви

    23 1 Отговор
    Те тия ако знаят на нашия остров какви видове се размножиха... И откъдето минат след тях само пустош остава. Ма на никой не му пука за острова ни ... Те това са влечуги...
  • 5 Kcaniba

    33 29 Отговор
    Няма по-инвазивен вид от комунистите. Тези животни трябва да се отстраняват от популацията още в зародиш!!!
  • 6 Нищо сложно и ново

    15 1 Отговор
    Тихо кротко биологично оръжие пуснато след втората световна война и се контролират само участъците които ги устройват а пък в останалата територия да не скитат много много любопитни а ако им потрябва някога цялата територия определно ще изчистят всичко от всичко
  • 7 Гост

    15 8 Отговор
    Путин ги е пуснал.
  • 8 Гуамеца

    7 23 Отговор

    До коментар #1 от "Японеца":

    Ти къде си виждал таралеж по дърво да се катери, ве кадърнико ?

    Коментиран от #9

  • 9 Пазарен Либерализатор

    27 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гуамеца":

    Таралежът е птица упорита, не го ли ритнеш-не излита.
  • 10 до Японеца

    1 1 Отговор
    много добре приятел.отличен отговор Японецо положит оценка с номер 54 .браво японец .за отговора
  • 11 до Японеца

    3 0 Отговор
    много добре приятел.отличен отговор Японецо положит оценка с номер 54 .браво японец .за отговора
  • 12 kromeo

    7 1 Отговор
    Тамън ония лумпен ще възстанови биологичното равновесие на острова, като ги оттърве от змиите пришълци :)
  • 13 Мангуста

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Японеца":

    Ние сме далеч-далеч по-ефективни.
  • 14 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Антро":

    Има и местни инвазивни видове.