11 Септември, 2017 19:21 2 060 2

Пластмасата е навсякъде! Дори в солта, която ядем

  • пластмаса-
  • замърсяване-
  • храна-
  • морска сол-
  • полиетилен

Човек може да погълне до 660 пластмасови частици на година само чрез храната

Морската сол по света е замърсена с полиетиленовите частици. Това откритие е поредното доказателство за мащаба на замърсяването с пластмасови отпадъци в света, както и за влиянието му върху нашата храна, пише вестник Guardian.

Микроскопичните пластмасови частици, намиращи се в околната среда, са толкова много, че попадат дори в нещата, които ядем.

След като миналата седмица, разследване на британския ежедневник излезе с шокиращата новина, че дори чешмяната вода е засегната от проблема със замърсяването с пластмаса, сега едно ново проучване на щатския университет на Ню Йорк във Фредония разкрива, че морската сол, продавана в магазините е замърсена с пластмаса.Изследователите открили следи от пластмаса в продуктите, продавани в Китай, САЩ и цяла Европа.

Предишни проучвания установиха, че пластмаса има и в рибата, която ядем.

Изследователите смятат, че повечето замърсявания идват от микрофибри и пластмаси за еднократна употреба, като бутилки за вода, които представляват по-голямата част от обема на пластмасовите отпадъци.

До 12,7 милиона тона пластмаса попада в световните океани всяка година, което се равнява на съдържанието на 1 камион с пластмасови отпадъци, изхвърлян всяка минута, сочат данни на ООН.

"Пластмаса е сред най-широко разпространените продукти, които хората използват в ежедневието си, което води и до нейното мащабно разпространение и в околната среда", обяснява Шери Мейсън, професор в университета на Ню Йорк, който ръководи най-новите проучвания за замърсяването на солта с пластмаса.

Пластмаси биват открити във въздуха, водата, морските храни, които ядем, бирата, която пием, солта, която използваме. Пластмасата е навсякъде!", допълва тя.

Учените са анализирали проби от 12 вида морска сол, включително 10, които могат да се намерят в търговската мрежа в САЩ.

Резултатите показали, че ако човек консумира препоръчителното дневно количество сол, той може да погълне до 660 пластмасови частици на година.

За съжаление, все още няма данни за ефекта от пластмасата в нашата храна. Важно е обаче да се фокусираме върху потока на пластмаса в обществото ни и да се потърсят други материали, които да я заместят, допълват специалистите.

"Всеки един от нас е изложен до известна степен на влиянието на пластмасовите отпадъци във всеки един момент от живота си — от утробата, чак до смъртта", пишат изследователи от Училището по обществено здраве Johnson Hopkins и Университета на Аризона в свое изследване през 2013 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веган

    9 1 Отговор
    Това е един от примерите как безвредните на пръв поглед неща може да се окажат много вредни. Когато преди около 50 години почна да навлиза пласмасата и замести стъклото, платовете и хартията, то тя беше безвредна и полезна. Така и с такива движения като веганство и подобни. Затова настървените привържени на нещо трябва да бъдат озаптявани, т.к. на себе си могат да правят каквото искат, но не и да принуждават другите.
  • 2 Соломон

    7 0 Отговор
    В нашето градско село кмета смени всички тръби положени от соца с ПВЦ такива произведени в Китай, чрез обществена поръчка на фирма близка до брат му и милиони евро пари. Парите изчезнаха, кмето се изнесе и си направи вила в един курорт, брат му също сигурно не е тук, селяните заети да оцеляват за по 500-600 някой нахакани дори с 1000 лв на месец въобще не ги интересува, че пият отровна вода и всичко е идилия и е нормално. 90% от хората по света хич и не им пука, че ядат пластмаса, дишат дизел и ги вали киселинен дъжд, ако не се говореше за това даже нямаше да знаят и щяха да са по-щастливи пиейки ракията си вечер и да имат 1 лоша тема по-малко за говорене.
    Човека е такъв, просто животно унищожаващо всичко по пътя си и малкото индивид, които ги е грижа за околните и природата много трудно могат да променят нещо. Иначе истината в момента е една, село в близост до някой град, с местна изворна вода, чист въздух и храната произведена от теб в по-голямата си част. Пък нека да има пластмаса в океана и дизел в града.