12 Септември, 2017 10:49 1 929 1

НАСА картографира лятното топене на ледената покривка в Гренландия

  • наса-
  • лед-
  • гренландия-
  • лятно топене-
  • ледове-
  • карта-
  • леден мост-
  • ледена покривка

Настоящата мисия ще се повтори и през пролетта, за да се сравни нивото на леда

НАСА картографира лятното топене на ледената покривка в Гренландия - 1
Снимка: НАСА


НАСА изготви карта на лятното топене на арктическите ледове в Гренландия. Това е станало в рамките на програмата „Операция Леден мост" (Operation Ice Bridge), най-продължителната въздушна мисия на американската космическа агенция, за следене на състоянието на ледовете, съобщава UPI.

Екипът, работещ по проекта, е събрал достатъчно данни за промените в ледовете както на сушата, така и в морето с помощта на самолет B200T King Air. На борда му учените са поставили лазерен уред, измерващ промените в ледовете с точност до 4 инча, както и система от камери с висока резолюция за картографиране на повърхността на леда.

Тази година мисията стартира на 25 август и ще приключи на 21 септември, като след това отново ще премине по същия път през пролетта, за да наблюдава сезонните промени в издигането на ледената покривка.

"Започнахме да провеждаме тези летни кампании редовно преди две години", заяви в съобщение за пресата Джо Макгрегър, един от ръководителите на проекта "Леден мост" и глациолог в космическия център Goddard Space Flight в Грийнбет, Мериленд.

"Ако полетите минат според очакванията ни, резултатът ще доведе до висококачествено изследване на някои от най-бързо топящите се ледени райони в Гренландия, че дори и на по-голямата част от острова", допълва той.

"В настоящата мисия ние картографираме колкото е възможно по-широка област, защото искаме да разберем сезонния цикъл на промяна във височината на целия леден лист. През следващата година сме планирали да картографираме всяка промяна в нивото на леда. Важно е да разберем по-добре величината на сезонната промяна на ледовете през пролетта и през лятото", обяснява още Макгрегър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    3 0 Отговор
    Защо нищо не говорят за увеличаването на леда в АНТАРКТИКА ?