Last news in Fakti

26 Септември, 2017 22:30 2 045 6

Няколко типа хора, застрашени от недостиг на витамин D

  • здраве-
  • витамини-
  • витамин d

Няма много храни и естествени начини, за да си набавяте така важния витамин D. A недостигът му може да е причина за редица здравословни проблеми. Ето защо трябва периодично да следите нивата на витамин D в тялото ви, предупреждават от списанието "Розали". Някои хора са по-предразположени от други към такъв недостиг.

Хората над 55 години

С възрастта хората стават по-трудно подвижни, а и пенсионерския живот понякога е причина да не излизате всеки ден навън. А така получавате по-малко витамин D от слънчевите лъчи. Също с възрастта абсорбирането му става по-трудно от организма, което е причина повечето кръвни излседвания на хора над 55 години да показват ниски нива на витамин D.

Работещите в офис

Ако сте затворени 8 и повече часа в офис всеки ден, то навярно само през уикенда имате възможност да се радвате на слънчеви разходки. И тъй като слънцето е най-добрият източник на витамин D, твърде вероятно е нивата му в кръвта ви да са ниски поради натовареното ви ежедневие.

Хората с по-тъмна кожа

Чернокожите се оказва, че имаt доста по-ниски нива на витамин D в организма си, отколкото светлокожите хора. Причината е, че в епидермиса на кожата им има много повече меланин, което прави по-трудно поглъщането на слънчевите лъчи и произвеждането на витамин D от организма.

Хора с чревни заболявания

Витамин D е мастноразтворим витамин, което означава, че абсорбацията му зависи от способността на червата да се справят с мазнините. Така че хората, страдащи от възпалително или друго заболяване на червата, е твърде вероятно да имат и недостиг на витамин D.

Вегани и вегетарианци

Най-богатите на витамин D продукти са тези, които не присъстват в менюто на веганите и вегетарианците - яйца, сьомга и т.н. Така че ако сте вегани или вегетарианци следете нивата си на витамин D, консумирайте повече овес, гъби шийтаке и други алтернативни източници на така важния витамин или си го набавяйте под формата на хранителни добавки.

Хора с наднормено тегло

Излишните телесни мазнини могат да попречат на абсорбацията на витамин D и да нарушат циркулацията му в тялото ви.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д-р Фройд

    8 3 Отговор
    Веганите и вегетаринците не са хора а чифто копитни

    Коментиран от #2

  • 2 Хм .. интересно

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Д-р Фройд":

    Вие ветеринарен доктор ли сте ?...

    Коментиран от #3

  • 3 Д-р Фройд

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хм .. интересно":

    За тебе ще съм какъвто поискаш искаш да си играем на стопански двор ли? Палавнице

    Коментиран от #4

  • 4 Хм .. интересно

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Д-р Фройд":

    Палавнице???...
  • 5 Авитаминозна логика

    1 4 Отговор
    Спомням си от Биология за 4 клас, че витамин Д се произвежда по естествен път при излагане на радиация - реално всяко излизане на улицата дори и облечен те прави производител на витамин Д - Слънцето те облъчва! Достатъчно е да си направиш 20-30 минути разходка през деня и си получил нормата си от витамин Д. Пък и тоя витамин е само, за да може калция да се усвоява - важно е за децата, за да не страдат от паралич - какви възрастни, какво чудо пишете?! Старческата дегенерация е на всикчи нива, умствено, мускулно и костно, та и финансово, социално и сексуално - мислите ли, че ще ни пука за витамин Д след 60-те??

    Коментиран от #6

  • 6 Вит.Д

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Авитаминозна логика":

    Имаш познания,но и пропуски също !
    А и живота не свършва след 60 -те ...