Last news in Fakti

20 Септември, 2017 10:04 14 404 13

Защо остаряваме и умираме?

  • смърт-
  • стареене-
  • учени-
  • гени

Германски учени откриха, че причината за това се крие в част от генетичния ни код

Защо остаряваме и умираме? - 1
Снимки: shutterstock

Раждаме се, растем, стареем и умираме. Това се случва с всички живи организми, защото това е естественият ход на нещата. Но каква е причината за това? Учени от цял свят от години се опитват да открият отговор на въпроса защо остаряваме и в крайна сметка умираме. Сега учени от Института по молекулярна биология в Германия са открили причината, която неизбежно ни отвежда до смъртта.

Според проучването им, публикувано в Genes & Development, основна роля за това имат гени, които поддържат нормалното функциониране на клетките, но в напреднала възраст именно те допринасят за увреждането и смъртта им, съобщава руският сайт Лента.ру.

Една от хипотезите, която най-широко се подкрепя от научните среди е, че стареенето и свързаната с него смърт са програмирани от еволюцията. Колкото по-дълга е продължителността на живота на едно същество, толкова по-голямо е неговото потомство, на което се предават гените му.

Организмите, които могат да се възпроизвеждат безкрайно дълго, получават еволюционно предимство пред всички останали видове. Затова стареенето би трябвало постепенно да изчезне. За да бъде решено това противоречие, е предложена концепцията за т.нар. антагонистична плейотропия.

Плейотропия е наречен ефектът от множествени действия на ген, когато изпълнява едновременно няколко функции. Концепцията се състои в това, че един и същ ген може да допринесе за плодовитостта на дадено живо същество и за стареенето му.

В резултат на това ДНК бързо се разпространява сред популацията, независимо че смъртта е неизбежна за всеки носител на гена. С това е свързана "недалновидността" на еволюцията, когато се подбират единствено онези признаци, които осигуряват незабавно преимущество, а не тези, които са по-изгодни в дългосрочен план.

В крайна сметка стареенето и смъртта стават неразделна част от генетичната програма.

Тази хипотеза е потвърдена с помощта на математически модели, но въпреки това учените трябвало да открият конкретни гени с антагонистична плейотропия, които допринасят за стареенето. Експериментите, които германските учени са провели в хода на своето проучване, са били извършени с вид кръгли червени (нематоди), наречени Caenorhabditis elegans.

Защо остаряваме и умираме?

Учените изследвали няколко типа гени. Резултатите показали, че за стареенето допринасят гени, които са отговорни за процеса автофагия.

Автофагия е необходима за нормалното развитие на ембриона и освен това е свързана с други важни функции. При червеите обаче, този механизъм започва да функционира неправилно. Установено е, че дезактивирането на съответните гени в невронните мрежи у C. elegans допринася за удължаването на живота им с 50 на сто и подобрява физическото им състояние.

Учените смятат, че откритието им ще допринесе за разработване на терапии срещу болестта на Алцхаймер, както и тази на Паркинсон и на Хънтигтън.

По-рано тази година учени от медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк публикуваха друго изследване, според което стволови клетки в хипоталамуса определят колко бързо старее организмът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СТОЛЕТНИК

    30 19 Отговор
    НАЙ-СЪСТАРЯВАЩОТО НЕЩО Е РАБОТАТА И РАБОТНОТО ВРЕМЕ,КОЛКОТО ПО-БЪРЗО НАМЕРИШ НАЧИН ДРУГИ ДА РАБОТЯТ ЗА ТЕБЕ И ОТТАМ ДА ИМАШ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ЗА СЕБЕ СИ,ТОЛКОВА ПО-ГОЛЕМИ ШАНСОВЕ ИМАШ ЗА ПО-ДЪЛЪГ ЖИВОТ И МЛАДОСТ,А ИНАЧЕ НАЙ-ПОДМЛАДЯВАЩОТО НЕЩО СА ЕДИНСТВЕНО ДЕЦАТА,ДОРИ И С ОГРОМНИ ПРОБЛЕМИ,АКО НАМЕРИШ СИЛИ ДА ИМАШ И ГЛЕДАШ ДЕЦА,КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ДЕЦА,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЖИВОТ ЗА ТЕБЕ!ВСЪЩНОСТ НАЙ-ПОДМЛАДЯВАЩОТО НЕЩО Е СТРЕСЪТ,БОРБАТА ПРОБЛЕМИТЕ И ДЕЙСТВИЕТО,А НАЙ-СЪСТАРЯВАЩОТО Е СПОКОЙСТВИЕТО,МЪРЗЕЛА И ДОВОЛСТВОТО!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Вълковния

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "СТОЛЕТНИК":

    Не усещаш ли как си противоречиш?
    Първо казваш, че работата състарява най-много, и че колкото повече свободно време имаш, толкова по-дълъг живот и младост ще имаш, а в края на коментара си, си написал, че най-подмладяващото нещо е стресът и борбата с проблемите...
    Всъщност и ти не знаеш какво искаш да кажеш...странно
  • 3 Vasik Atanasova

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "СТОЛЕТНИК":

    много си зле

    Коментиран от #9

  • 4 Психоанализа

    18 2 Отговор
    До половината е писал Той, а после жена му...Ето затова,така се е получило...
    Няма нищо.Забавно е ! :))...
  • 5 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    8 7 Отговор
    Така са програмирали човека извънземните и смърта е тяхно дело също

    Коментиран от #7

  • 6 Дженев

    6 5 Отговор
    Няма какво толкоз да се напъват учените.Причината за смъртта е изяснена много столетия преди тях.Още в първите глави на Библията е записана.Никой не маже да го промени.Някои търсят причината в дефект на еволюцията без да си дават сметка,че самата тя е един голям човешки дефект.
  • 7 Vasik Atanasova

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    няма човек който се е родил и да не е умрял
    на този свят сме за по едно кафе
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.