28 Септември, 2017 17:51 5 910 2

Да изядем медузите, преди да унищожат всичко живо

  • медузи-
  • световен океан-
  • морски обитатели-
  • храна-
  • извън контрол-
  • медуза

Броят на тези безгръбначни се е увеличил до такава степен, че те са се превърнали в сериозна екологична заплаха

Да изядем медузите, преди да унищожат всичко живо - 1
Снимки: shutterstock

Медузите — тези желеподобни, лигави безгръбначни създания, чиято поява кара хората излизат от водата с писъци, в опита си да избегнат контакт с тях, съвсем скоро може да се окажат част от храната ни.

Причината, за това необичайно кулинарно приложение на лигавите морски създания, е доста странна и обезпокоителна.

Според скорошни проучвания, броят на медузите в световните океани и морета е нараснал до такава степен, че те са се превърнали в сериозна заплаха за всяко друго морско същество на планетата. Точно така, ако не бъдат взети бързи и драстични мерки медузите могат да унищожат всички останали морски обитатели.

Но какво можем да направим, за да избегнем тази екологична катастрофа?

Да изядем медузите, преди да унищожат всичко живо

Италианският учен д-р Стефано Пирино твърди, че "ако не можем да ги победим, то тогава просто трябва да ги изядем". Именно тази теза е залегнала в основата на разработения от него проект, наречен "Go Jelly".

Професорът по зоология от университета в Саленто иска да превърне медузите от "нещо неприемливо" в нещо "вкусно", следвайки примера на чревоугодниците от Далечния Изток.

Японците например приготвят медузите в стил "сашими" — нарязани на много тънки ивици и поднесени със соев сос. Китайците пък имат дълга традиция в яденето на мекотелите, датираща от около 1000 години. Едно от най-често приготвяните и модерни ястия от медузи е специална салата, която се поднася на сватби.

Да изядем медузите, преди да унищожат всичко живо

И както изглежда няма нужда да се притесняваме, че в даден момент биха се превърнали в застрашен вид. Според в. New York Times, медузите могат да се самовъзпроизвеждат, да се клонират, да снасят по около 45 000 яйца на ден, да покълват от полипи и да разделят телата си на две, превръщайки се в две напълно отделни и самостоятелни единици. Тези техни способности ги правят изключително устойчиви и дори невъзможни за избиване.

Единствената неприятна и отблъскваща страна на това теоретично кулинарно предизвикателство, което съвсем скоро би могло да се превърне в реалност, е фактът, че медузите изглеждат солени, жилави и лигави и си остават такива дори и след като бъдат обработени и овкусени с много подправки.

Телата на медузите обикновено са прозрачни и съдържат около 90% морска вода. Много познавачи и ценители на екзотичната морска храна сравняват "месото" на медузата с това на стридите, като освен това то е изключително богато на белтъчини и има ниско съдържание на холестерол. Това би трябвало да прави медузите доста питателна и здравословна храна. Въпреки това мисълта да станат неизменно част от храната ни си остава отблъскваща за много от нас.

Да изядем медузите, преди да унищожат всичко живо


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жомата

    3 1 Отговор
    амчи едно време в казармата редовно ядяхме медузи..я с орис, я с картофи. В менюто пишеше свинско, ама си бяха медузи:)
  • 2 96920

    1 1 Отговор
    и с лук, ги правеха често