Last news in Fakti

3 Октомври, 2017 12:22 825 2

Може ли изкуственият интелект да предвиди края на връзката?

  • изкуствен интелект-
  • предвиди-
  • връзка-
  • отношения-
  • разговори-
  • система

Екип американски учени са разработили система, която анализира разговорите между партньори

Кога една връзка е на път да се разпадне и отношенията между двама души да приключат, би могло да се предвиди благодарение на изкуствения интелект. Това твърдение е описано в ново изследване.

Според авторите му, изкуственият интелект може да се използва, за да оцени и анализира отношенията между партньори и да прогнозира тяхната потенциална раздяла.

Екип от учени от университета на Южна Калифорния са създали система, която анализира записани разговори на двойки и начинът, по който те си говорят. Посредством тази информация, системата може да прогнозира колко дълго ще продължи съвместният им живот, пише научният журнал PLOS One, цитиран от в. Express.

Специалистите обясняват, че елементи като височината на тона и интонацията, съдържат в себе си много повече информация, отколкото човек може да подозира или долови.

За да докажат твърдението си, екипът използва гласови записи на 134 двойки с проблемни отношения, направени по време на терапевтични сеанси.

Разглеждайки изразителността и тембъра на тона им, учените създали алгоритъм, който анализирал кой говори и как говори. След това направили прогноза за евентуалния край на отношенията при всяка една от двойките, сравнявайки своите данни с оценката на експертите по семейни отношения.

Оказало се, че системата, основаваща се на изкуствения интелект е успяла да се справи много по-добре от експертите, прогнозирайки край на връзката в 79.3 % от случаите срещу 75.6 %, познати от специалистите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Психози

    5 0 Отговор
    При подлагането на такива прогнози , връзката е обречена !...
  • 2 ПсихоЛог

    2 0 Отговор
    Искуствени сте както и интелекта ви...