Храната има съществена и много важна роля за доброто здраве на човек. И малките деца знаят кои са онези полезни храни, които трябва да присъстват в менюто ни, ако искаме да сме силни и здрави и да подсилим и защитим нашия организъм, включително и зрението си.
Чували сте, че очите са прозорец към света, а знаете ли, че чрез тях, мозъкът ни получава около 90 % от информацията, която му е необходима, за да възприема онова, което се случва в заобикалящия ни свят?
За да предпазим очите си от преждевременно стареене и да намалим риска от очни заболявания, трябва да избираме храни с богато съдържание на лутеин, зеаксантин, бета каротин, витамини А, Е, D, B и С, както и на омега-3 мастни киселини.
Вижте кои са храните, отличен източник на споменатите по-горе полезни вещества:
Моркови
Всеизвестно е, че морковът е един от най-добрите продукти за добро здраве на очите. Полезните му свойства се дължат на изобилието от бета каротин, който е важен за правилното функциониране на ретината и други части на окото.
Бамя
Освен бета каротин, бамята съдържа зеаксантин и лутеин — съединения със съществена роля за поддържане на добро зрение. В нея се съдържа и полезният за доброто очно здраве витамин С.
Царевица
Жълтата царевица е богата на лутеин и зеаксантин, като само ½ чаша варена царевица ни предоставя изобилие от всеки хранителен елемент, необходим да запазим очите си здрави. Редовното консумиране на царевица намалява риска от поява на катаракта и помага за предотвратяване загубата на жълти пигменти в очите.
Сьомга и сардини
Рибата е добър източник на омега-3 мастни киселини, които предпазват очите ни от сухота. Капсулите от черен дроб на треска са също добър източник на омега-3. Сьомгата, която е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, е богата още и на витамини А и Д.
Кайсии
Богатите на бета каротин, витамини С и Е, цинк и мед кайсии са изключително полезни за "застаряващи очи". Изследвания са показали, че наличието на полезните витамини и елементи в плода намалява с 25 процента риска от дегенерация на макулата — водеща причина за загуба на зрение след 60-годишна възраст.
Броколи
Броколите са отличен източник на полезните за очите лутеин, зеаксантин, витамин С и бета каротин.
Ядки
Ядките като бадеми, орехи и кашу съдържат омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на очната ретина и предпазват от влошаване на зрението с напредването на възрастта.
Освен препоръката за редовно присъствие на тези храни в менюто, експертите дават и няколко полезни съвета за добро очно здраве — да не се взираме твърде дълго в екраните на компютъра или телефона, да намалим яркостта им, да поддържаме влажността на очите и при удобен случай да правим релаксиращи упражнения.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Цайс
Коментиран от #2
09:14 13.10.2017
2 Wind
До коментар #1 от "Цайс":
Никъде в статията не става въпрос за диоптър...няма и как да помръдне нито с витамини, нито с упражнения.08:42 10.05.2019